szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus a dolgozó középosztály érdekében szólalt fel a mesterséges intelligencia és a munkahelyek lerombolása miatt.

“A gyárak automatizációja már megtizedelte az állásokat a hagyományos gyártásban, és a mesterséges intelligencia előretörése valószínűleg csak ráerősít erre a munkahelyrombolásra” – írja a The Guardian című lapban megjelent publicisztikájában Stephen Hawking. A tudós szerint a folyamat rosszul és mélyen fogja érinteni a középosztály tagjait.

Hawking úgy látja, az automatizálási folyamatok – azaz robotok alkalmazása emberek helyett – csak növelni fogják a világszerte tapasztalható gazdasági egyenlőtlenséget. “Az internet és más platformok lehetővé teszik, hogy kevesek elképesztő profitot hozzanak össze úgy, hogy közben csak nagyon kevés embernek adnak munkát”. A professzor szerint ez elkerülhetetlen, és bár egyértelműen haladásnak számít, társadalmilag destruktív. És oka a mindenre gyors és egyszerű megoldást ígérő populista politikusok előretörésének.

©

Stephen Hawking arra figyelmeztet, ha ezt a folyamatot a világban jelenleg zajló többi trenddel összeadva nézzük, akkor látnunk kell, hogy most van “az emberiség fejlődésének legveszélyesebb pillanata”.

A világ legismertebb és alighanem egyik legokosabb tudósa korábban úgy fogalmazott, hogy az emberiség egyik legnagyobb dobása lehet a mesterséges intelligencia, hiszen hosszú távon akár a szegénység és a betegségek felszámolása is lehetséges vele. De csak akkor, ha jóra használják. Ha nem, akkor viszont mindennek vége lehet.

Hasonló félelmének adott már hangot Elon Musk is, aki szerint a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Más szempontból néz a dolgokra az egyik legelismertebb jövőkutató, Ray Kurzweil, aki szerint a gépek fejlődése pár éven belül elvezethet az örök élethez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha egy Tesla focicipő lenne

Ha egy Tesla focicipő lenne

Programozható metaanyagot fejlesztettek ki Svájcban

Programozható metaanyagot fejlesztettek ki Svájcban

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben

Hamburgerektől a falig: Trump elnöksége képekben