szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rossz korszakukat élik a Boeing F/A-18 vadászrepülők. A Lódarázsnak becézett gépekből most a japán partoknál zuhant le egy, a pilóta hiába katapultált, meghalt.

Csak az amerikai hadsereg kötelékében idén már a hatodik zuhan le a Boeing által gyártott F/A-18-as vadászgépekből. A Military.com jelentése szerint a most, a japán partok közelében gyakorlatozó repülő pilótájának bár katapultálnia sikerült, később csak a holttestét találták meg a kutató-mentő egységek.

Nemzetközi szinten még riasztóbb a helyzet: az elmúlt fél évben hét F/A-18-as zuhant le. Ráadásul a trend gyorsul: a FoxNews szerint október eleje óta, azaz bő két hónap alatt négy gép is balesetetet szenvedett.

©

Az F/A–18 Hornet (Lódarázs) alaptípusát az azóta a Boeing által felvásárolt McDonnell Douglas készítette. Ilyen repülő először 38 évvel ezelőtt szált fel, az első gép néhány évvel utána, 1983. január 7-én állt szolgálatba. Az igencsak elavultnak számító vadászgépek cseréjét már megkezdte az amerikai haderő: a (Super) Horneteket "a levegő új királyára" cserélik: F-35-ös vadászgép 105 billió forintba került, de csak megcsinálták. Az F-35-ösről és orosz vetélytársáról itt fotókat és videót is nézhet.

Ha érdeklik a különleges repülőgépek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!