szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mi kell az élethez? Levegő, víz, étel, no meg okostelefon – állítja a Deloitte & Touch idei felmérése, és nem is indokolatlanul.

Új fogalom érkezett a munkamánia mellé, a kijelzőmánia szó arra utal, hogy állandó késztetést érzünk arra, hogy rápillantsunk okostelefonunk kijelzőjére. A Deloitte éves felmérésébe (2016 Global Mobile Consumer Survey) 31 ország 53 ezer, 18 és 74 év közötti okostelefon-tulajdonosát vonták be, és érdekes eredményekre jutottak.

A felhasználók több mint 40 százaléka az ébredés utáni 5 percen belül megnézi a telefonját, először az üzeneteket, majd az emaileket. A nap folyamán egy felhasználó körülbelül 47-szer nézi meg a telefonját, de a 18 és 24 év közöttieknél ez a szám eléri a 82-t. Este sem szeretünk megválni digitális köldökzsinórunktól, a lefekvés előtti 5 percben a felhasználók 30 százaléka csekkolja a készülékét, és 50 százalékuk – biztos, ami biztos – még az éjszaka közepén is megnézi.

A tanulmányból az is kiderült, hogy az okostelefon-tulajdonosok számának növekedése csökkent, de még így is 7 százalékos az emelkedés az egy évvel korábbiakhoz képest. Az okosórák piaci részesedése viszont megháromszorozódott (4%-ról 12%-ra), a fitneszkarkötőké a tavalyi 10 százalékról 17 százalékra növekedett. Bár ezek nem olyan nagy értékek, a viselhető eszközök számának növekedése jó hír az okostelefonok számára, ugyanis nélkülözhetetlenné válnak.

©

Az adatok megosztásával kapcsolatban is érdekes dolgok derültek ki. Nőtt azok száma, különösen a fiatalabbak körében, akik hajlandók megosztani a vállalatokkal használati adataikat, ennek azonban az a feltétele, hogy saját maguk dönthessék el, milyen adatokat fognak megosztani. Bár továbbra is szolgáltatóknál veszik a legtöbb okostelefont, a fiatalabbak egyre szívesebben vásárolnak boltokban és online. A 25-34 évesek vásárlásai kapcsolódnak a legkevésbé a szolgáltatókhoz.

Az is meglepő, hogy jelenleg nem a legfiatalabbak diktálják a trendet: korábban a 18-24 éveseké volt a vezető szerep a mobiltechnológiák használatában, idén viszont a 25-34 évesek vették át a vezetést ezen a területen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Itt állnak ma a koronavírus-szűrőbuszok

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben

Lefújták a palesztin vendégmunkások hétvégi tömeges oltását Izraelben