szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte minden Oroszországból üzemeltetett weboldalról eltűnt az a két fotó, melyeken valószínűleg a putyini katonaság által már tesztelt MiG-35-ös vadászgép prototípusa látható. Az eddig ismert adatok alapján a repülő sokkal fejlettebb lesz a korábbi MiG-eknél.

A MiG-35 vadászrepülő készítéséről korábban rendszeresen hírt adhattak az orosz szájtok, és a gyártó még egy nemzetközi bemutatót is beharangozott. Egy ideje azonban nem lehetet hallani a gép felől, majd egyszer csak kiderül, hogy titokban már hetek óta repül. Legalábbis ez gyanítható azokból a fotókból, melyek múlt héten tűntek fel az orosz híroldalakon.

Érdekesség, hogy míg korábban a gyártás egyes fázisairól minden további nélkül megjelenhettek képek, a MiG-35 prototípusának tesztrepüléséről készült felvételek néhány nap alatt eltűntek nagyjából a teljes orosz netről.

©

Az AeroTech azt írja: a nagy titkolózás látszólag érthetetlen, mivel az új MiG külsőre gyakorlatilag teljesen megegyezik a már repülő MiG-29K/KUB változattal. A -35 ehhez képest "csak" teljesen megújult fedélzeti elektronikus rendszereket kínál.

A Defence Blog katonai szakoldal beszámolója szerint a fejlesztések között van még, hogy a MiG-35-ös a korábbi MiG-ekhez képest a repülés költsége 2,5-szer alacsonyabb. A pilóták sisakjába fejlett képernyőrendszer van építve, a gyártó az elektronikai hadviselés terén is felszerelte a repülőt, melyben a korábbiaknál jóval fejlettebb rakétaelhárító rendszer is van. A MiG-35 korábbiaknál fejlettebb fegyverrendszere egyszerre 10 célra tud ráállni, melyek közül egy lépésben képes megsemmisítő csapást mérni a négy-hat legveszélyesebbre.

©

A napokban közzétett fotók gyors töröltetése akár arra is utalhat, hogy a várakozások szerint 2020-ban hadrendbe álló új MiG-eken lesz esetleg olyan fejlesztés is, melyekről eddig nem hoztak nyilvánosságra információt.

Eközben az Egyesült Államokban javában zajlik az igencsak elavultnak számító Boeing F/A-18-as vadászgépeik cseréje. Ott (Super) Horneteket "a levegő új királyára" cserélik: az F-35-ös vadászgép 105 billió forintba került, de csak megcsinálták. Az F-35-ösről és orosz PAK-FA T-50-es vetélytársáról itt fotókat és videót is nézhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról

Szegedi kutatók átlátható tájékoztatót készítettek a koronavírus-vakcinákról