szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az analemma-görbe bemutatására a legkitartóbb csillagászok szoktak vállalkozni, Bajmóczy György ezzel a videóval bizonyította, hogy közéjük tartozik.

Mivel a Föld ferde tengelyen kering a Nap körül, ha valaki hosszú időn át minden nap ugyanonnan készít felvételt a Napról akkor egy 8-as alakot kapunk. Méghozzá elnyújtva, mert télen gyorsabban mozog a bolygónk a Nap körül, így a 8-as alsó része hosszabb.

A tudomány ezt analemma-görbének nevezi, amelyről már korábban mutattunk egy különleges fotót, most pedig még jobbat: videón látszik a jelenség, ráadásul egy magyar csillagász, Bajmóczy György felvételéről van szó. Azt is megmutatja, hogy az idő múlásával milyen ívben látható a Nap a Földről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!