szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A T-50-es gépet 2009 óta fejlesztik, és az amerikaiak által fejlesztett F-35A-ra adott válasznak szánják. A paraméterei egyelőre meggyőzőnek tűnnek.

Bő 15 év fejlesztés és várakozás után az amerikai hadsereg augusztus elején végre hadrendbe állította a légierő legújabb vadászgépét, az F-35A-t amit a világ egyik legjobb repülőgépének kiáltottak ki. A képességeit tekintve ez nem csoda, az oroszok szerint viszont az ő repülőjük még jobb lett.

Az amerikaiakkal párhuzamosan ugyanis az oroszok is elképesztő fejlesztésbe kezdtek, aminek eredményét a napokban ismerhette meg a világ. Megvillantották ugyanis a T-50-es lopakodó vadászrepülőt, ami szinte minden szempontból jobb (lehet) (majd), mint az amerikai gép.

©

A katonai gép egyelőre csak prototípusként létezik, annak viszont elég ígéretes. A repülőt a Komsomolsk-on-Amur kezdte el fejleszteni még 2009-ben, azóta pedig 50 millió dollárt, vagyis nagyjából 15 milliárd forintot költöttek el rá.

©

Az RT orosz hírügynökség azt írja, a T-50 hatótávolsága 5600 km, a végsebessége pedig 2400 km/h-ra lehet. A rászerelt gépágyú percenként 1800 lövés leadására képes, ami az oroszok szerint a legjobb teljesítmény ebben a kategóriában.

©

A gépen jelenleg is dolgoznak a szakemberek, a tervek szerint 2018-ra lesz teljesen kész a repülő. De persze már sok dolog működik rajta, a fegyverzete például így.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?