szerző:
hvg.hu

A Radio Garden nevű oldal segítségével több ezer rádióállomás adásába belehallgathatunk, függetlenül attól, hogy alapvetően hol fogható a világon.

Leginkább a Facebook élő videós térképéhez tudnánk hasonlítani azt a fejlesztést, amit a hellei Martin Luther Egyetem készített el nemrég. A Radio Garden nevű weboldal tulajdonképpen egy interaktív térkép a Földről, ahol nemcsak a helyi és a környékbeli rádiók műsorába hallgathatunk bele, de azt is megnézhetjük, milyen zene megy éppen a világ túlsó felén.

A készítők ugyanazt az alapelvet tartották szem előtt, mint ami az első rádióállomás létrehozását is vezérelte: a rádió valójában egy összekötő kapocs, amin keresztül a több száz, vagy több ezer kilométerre élő emberek kultúráját is megismerhetjük. A projekt segítségével nem mellesleg az is kiderül, a világ különböző népeinek (zenei) ízlése nem is tér el annyira egymástól. A tesztünk során például az egyik japán állomás épp Frank Sinatra White Christmas című dalát játszotta.

Az indításkor az oldal az IP-címünk alapján határozza meg, honnan is netezünk, majd ezután megkeresi és elindítja a közelünkben lévő rádiók egyikét. Ha több is lenne belőlük (például Budapesten), akkor a képernyő jobb alsó sarkába kattintva válthatunk állomást.

©

A History menüpontra kattintva a rádiózás történetének fontosabb állomásait ismerhetjük meg, a Jingle segítségével pedig egy-egy adóról tudhatunk meg több információt. A Stories menüpontban nem a rádió, hanem a hallgatók mesélnek a saját rádiózási szokásaikról.

Ez utóbbiak egyelőre nem minden régióban működnek, ahogy a rádióadókból sem található meg mindegyik a térképen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Mészároséké lett a ZÁÉV is

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon