szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple segítségét kérték a török és az orosz hatóságok egy iPhone 4S kikódolása kapcsán. A telefon az ankarai orosz nagykövet gyilkosáé volt.

Néhány nappal karácsony előtt egy kiállítás megnyitóján lelőtték Andrej Karlovot, Oroszország ankarai nagykövetét – a véres merényletéről itt olvashatnak részletesebben. A cél két ország közötti kapcsolat destabilizálása volt. A 22 éves merénylőt ugyan lelőtték, azonban az ügynek még koránt sincs vége.

Az orosz és a török hatóságok az Apple-höz fordultak, hogy segítsen megkerülni a merénylő iPhone 4S telefonjának PIN kódját, a készüléken ugyanis olyan adatok és linkek lehetnek, amelyek terrorista szervezetekhez vezethetnek.

©

Az Apple várhatóan elutasítja a kérést (nem tette ezt másképp az FBI-jal kapcsolatban sem, amikor végül 1,3 millió dollárba került az amerikai hatóságoknak végül a feltörés), de – gondolhatták az oroszok és a törökök – egy próbát azért megér. Azóta kiderült, hogy orosz szakértők utaztak Törökországba, hogy segítsenek feltörni a telefont. Az első hírek még teljes sikerről számoltak be, később ez annyiban módosult, hogy az orosz szakemberek technikailag ugyan nem tudták feltörni a telefont, de sikerült nekik az adatokat kinyerni az iPhone-ból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!