szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi okostelefon jóval több egy kommunikációs eszköznél, érzékelőjének köszönhetően sok mindent elárul ételekről, italokról.

Leleplezi a hamis gyógyszereket, a vízzel pumpált húsokat, megmutatja, mennyire édes egy gyümölcs, és hogy mennyi egy-egy ital alkoholtartalma. Minderre az idei CES egyik különlegessége, a Changhong H2 nevű okostelefon képes, hála beépített közel-infravörös spektrométerének.

Az érzékelőt a telefon hátoldalára helyezték, és persze megfelelő appokat is le kell tölteni a működtetéséhez. Ha vizsgálnának valamit vele, akkor egy fénysugarat kell irányítani a választott objektumra, amelynek molekulái visszaverik azt. A visszaverődött fényt felfogja a telefon és továbbküldi egy felhőben lévő adatbázisba elemzésre. Az eredmény pár pillanat alatt megjelenik a telefon kijelzőjén. A mérések és az eredmények persze nem laboratóriumi pontosságúak, tájékoztatásnak azért megfelelnek.

©

A telefont már az év első felében árulni fogják Kínában, az év vége felé pedig az Egyesült Államokban is megjelenik. Az ára 433 dollár (körülbelül 125 ezer forint) lesz, de ebből csak az érzékelő 250 dollár (72 ezer forint). Amúgy kapunk egy 6”-es HD kijelzős androidos okostelefont, 16 MP-es kamerával és ujjlenyomat-olvasóval.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

Nagy Gábor: Üvegszilánkok a talp alatt

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát