szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hadrendbe állították azt az öt darab MD-902 típusú helikoptert, ami a határ és a közúti forgalom megfigyelésében egyaránt bevet majd a rendőrség. Apró szépséghiba, hogy a gépek csak nekünk újak.

McDonnell Douglas MD-902 Explorer típusú, 13,6 milló euróért beszerzett helikopterekkel újította meg flottáját a magyar rendőrség. A baden-württenbergi hatóságoktól hozzánk került gépeket a németek 13-15 éven át használták, tehát nem egészen új darabokról van szó, de az itthon eddig szolgálatban lévő, szovjet licensz alapján Lengyelországban gyártott Mi-2-eseknél mindenképpen jobbak.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a (nekünk) új helikopterek egyik fő különlegessége, hogy nincsen rajtuk hagyományos farokrotor, helyette a helikopter farokrészén egy rostélyon keresztül fújják ki a levegőt – mindig a megfelelő irányban. Ez az angolul NOTAR-nak (NO TAil Rotor) nevezett rendszer csökkenti a vibrációt és biztonságosabbá teszi a helikopter üzemeltetését.

©
©

A helikopterek két, egyenként 720 LE-s gázturbinás hajtóművel és korszerű navigációs műszerrel rendelkeznek, faroklégcsavar híján zajszintjük alacsony, manőverezésük kiegyensúlyozott, kevésbé érzékeny a szélirányra. A személyzet terheléscsökkentését robotpilóta biztosítja, amely segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is. A kabin klimatizált, két fő személyzet és optimálisan hat fő utas befogadásra alkalmas. A repülés normál utazósebessége 200-230 km/óra, időtartama körülbelül 2,5 óra lehet.

©
©
©

Az új MD-902-es helikopterek rendelkeznek erős fedélzeti fényszóróval, FLIR éjjellátó berendezéssel, beépített kamerával is. AZ ORFK azt közölte, a Légirendészeti Szolgálat kötelékében most hadrendbe álló helikopterek a kutatás-mentésen és az államhatár megfigyelésén túl részt vesznek majd a közbiztoság fenntartásában, a vízi és közúti forgalom ellenőrzésében.

Az MD-902-esek érkezésével a szovjet tervek szerint gyártott Mi-2-es gépeket nyugdíjazták. A korábban beszerzett MD500-asokkal együtt összesen kilenc amerikai helikopter teljesít februártól szolgálatot a rendőrség flottájában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!