szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrégiben az egyik, számítógépes biztonsággal foglalkozó cég összevetette a három vezető böngészőt a biztonság szempontjából. A vizsgálatnak nem volt egyértelmű nyertese.

Három ingyenes böngésző uralja jelenleg a browser-piacot: a Google Chrome, a Mozilla Firefox és a Microsoft Edge – ez utóbbi csak a Windows 10-et használók számára érhető el.

Mivel a böngészők alkotják az elsődleges biztonsági vonalat az internet irányába, az egyik információbiztonsági cég, az NSS Lab azt vizsgálta a közelmúltban, melyik mondható közülük a legbiztonságosabbnak. Több mint 300 rosszindulatú és adathalász oldalt keresett fel velük, és különböző szempontok alapján értékelte az eredményt. Úgy találták, hogy a Microsoft Edge SmartScreen szűrője (amely figyelmezteti a felhasználót a gyanús oldalakra) 99 százalékban jól blokkolt, a Google Chrome-nál csak 85,8 százalék, a Firefoxnál pedig csak 78,3 százalék volt ez az arány.

Persze nem csak a SmartScreen őrködhet a biztonság felett. A Microsoft Edge-nek van sandboxa (egyfajta virtuális környezet), így nagyon nehéz támadást indítani ellene. A Chrome-ban is van ilyen funkció, a Mozillából azonban hiányzik.

©

Az automatikus frissítés roppant fontos abból a szempontból, hogy az újonnan felfedezett biztonsági rések is (mindig vannak ilyenek) be legyen foltozva. A Chrome-nál és a Mozillánál ez a háttérben zajlik, amikor a felhasználó bezárja a böngészőjét. A Microsoft Edge-nél kicsi más a helyzet: a biztonsági foltozások a Windows 10 frissítésekkel együtt érkeznek, azaz picit lassabban jönnek, és ahhoz, hogy érvénybe is léphessenek, mindig újra kell indítani a számítógépet.

A privát szféra védelmét illetően mindhárom böngészőnek van saját megoldása. A Chrome-nál ez az Incognito mód, a Firefoxnál a privát böngészés, az Edge-nél pedig az InPrivate mód. Ezen a területen a Firefox jár élen, mert teljesen eltünteti a felhasználó nyomait arról a weboldalról, amelyet felkeresett.

És hogy akkor melyik böngésző a legbiztonságosabb? Egyértelmű győztest nem lehet hirdetni, ugyanis az Edge-nak és a Chrome-nak sok hasonló funkciója van, talán annyiban jobb a redmondiak böngészője, hogy nagyobb biztonsággal szűri ki a kártékony weboldalakat. A Mozilla Firefoxa mögéjük került, de épp hogy csak egy hajszálnyival lemaradva tőlük.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!