szerző:
hvg.hu

A bűnügyi filmekben és sorozatokban látni, hogy rossz minőségű képekből bámulatosan éleset csinálnak. Ez eddig csak hollywoodi trükk volt, de a Google legfrissebb fejlesztése nem csak a nyomozók, hanem akár az átlagfelhasználók számára is lehetővé teheti, hogy egy alacsony felbontású, rossz minőségű képből jobbat csináljanak.

Közelítsen rá! Élesítse! – ugye ismerősek ezek a parancsok a krimikből és nyomozós sorozatokból? Ilyenkor egy ehhez hasonló jelenettel szoktunk találkozni: egy kolléga zoomol, majd egy rossz minőségű, távolról készített képből olyan dolgokat derít ki, ami lehetetlennek tűnik.

Nemcsak lehetetlennek tűnik, az is, mert ez a trükk csak a filmekben létezik ilyen formában. A kevés képpont ugyanis alapvetően akadályozza, hogy a fenti részlethez hasonlóan például az is kiderüljön, hogy milyen miniatűr logó van egy szemüveg szárán.

Hasonló dolgokat tennének lehetségessé a Google Brain mesterséges intelligenciával foglalkozó részleg kutatói, és állítják: jó úton járnak – számol be az Ars Technica. Bizonyítékokat is mutattak a pixeles képek kétlépcsős élesítésére: első lépésben a program a képet hasonló, de nagyobb felbontású fotókkal hasonlítja össze, majd az utóbbi felvételekből tanult elemeket hozzáadja a rossz minőségű képekhez.

©

Így alakul ki egy sokkal élesebb – de hangsúlyozzuk: csak a lehetséges valóságot mutató – kép, mint ahogy a fenti példa is mutatja. Bal oldalon 64 négyzetpixeles képek vannak – ezeket a teszt kedvéért butították ilyenre –, középen a Google Brain programjának megoldása, és jobb szélen az eredeti felvételek. Látszik, hogy az extrém homályos fotókból közel ugyanolyat hozott ki a mesterséges intelligencia.

Beavatatlan embereken tesztelték is az eredményeket, akik alig tudták megkülönböztetni, hogy melyik lehet az eredeti és melyik mesterségesen előállított élesítés. Persze a felvételeken az is látszik, hogy messze nem tökéletes a módszer, ezért a Google Brain csapata tovább dolgozik a többek között rendőrség számára is nagyon hasznos fejlesztésen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Újra szerződést ajánlott Usain Boltnak egy futballcsapat

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Tudós állította, de hazugság, amit a női hisztériáról és a vibrátorról eddig mondtak

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér

Súlyos videó: a megáradt spanyol folyó mindent visz, amit ér