szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bűnügyi filmekben és sorozatokban látni, hogy rossz minőségű képekből bámulatosan éleset csinálnak. Ez eddig csak hollywoodi trükk volt, de a Google legfrissebb fejlesztése nem csak a nyomozók, hanem akár az átlagfelhasználók számára is lehetővé teheti, hogy egy alacsony felbontású, rossz minőségű képből jobbat csináljanak.

Közelítsen rá! Élesítse! – ugye ismerősek ezek a parancsok a krimikből és nyomozós sorozatokból? Ilyenkor egy ehhez hasonló jelenettel szoktunk találkozni: egy kolléga zoomol, majd egy rossz minőségű, távolról készített képből olyan dolgokat derít ki, ami lehetetlennek tűnik.

Nemcsak lehetetlennek tűnik, az is, mert ez a trükk csak a filmekben létezik ilyen formában. A kevés képpont ugyanis alapvetően akadályozza, hogy a fenti részlethez hasonlóan például az is kiderüljön, hogy milyen miniatűr logó van egy szemüveg szárán.

Hasonló dolgokat tennének lehetségessé a Google Brain mesterséges intelligenciával foglalkozó részleg kutatói, és állítják: jó úton járnak – számol be az Ars Technica. Bizonyítékokat is mutattak a pixeles képek kétlépcsős élesítésére: első lépésben a program a képet hasonló, de nagyobb felbontású fotókkal hasonlítja össze, majd az utóbbi felvételekből tanult elemeket hozzáadja a rossz minőségű képekhez.

©

Így alakul ki egy sokkal élesebb – de hangsúlyozzuk: csak a lehetséges valóságot mutató – kép, mint ahogy a fenti példa is mutatja. Bal oldalon 64 négyzetpixeles képek vannak – ezeket a teszt kedvéért butították ilyenre –, középen a Google Brain programjának megoldása, és jobb szélen az eredeti felvételek. Látszik, hogy az extrém homályos fotókból közel ugyanolyat hozott ki a mesterséges intelligencia.

Beavatatlan embereken tesztelték is az eredményeket, akik alig tudták megkülönböztetni, hogy melyik lehet az eredeti és melyik mesterségesen előállított élesítés. Persze a felvételeken az is látszik, hogy messze nem tökéletes a módszer, ezért a Google Brain csapata tovább dolgozik a többek között rendőrség számára is nagyon hasznos fejlesztésen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!