Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 3310-es sokak szerint nemcsak a Nokia, hanem a mobiltelefonok történetének egyik legjobb (ha nem egyenesen a legjobb) darabja. 125 milliónál is többet értékesítettek belőle, és egy eddig mindig megbízhatónak bizonyult kiszivárogtató most közölte: február végén a Nokia nagy visszatérésével a legendás 3310-es is visszatér. A finnek nemzeti hőse személyesen.

Itthon az iskolások éppen a nyári szünet utolsó péntekjét ünnepelték 2000. szeptember 1-jén, amikor Oberhausenben hozzátettek egy téglát a világtörténelem falához. És ezt majdnem szó szerint is érthetjük: az akkor és ott bemutatott Nokia 3310-est még bőven sorolhatjuk a szép emlékű “féltégla” kategóriába, mai szemmel nézve képességei és strapabírósága miatt is.

Az sms-forradalmár

A piaci versenyben akkor legalább egy testhosszal vezető finn vállalat korabeli kommünikéjét a chat funkcióra hegyezték ki, az volt a marketingesek kedvence, azzal próbálták meg eladni a telefont. Az “egyedülálló” funkció szöveges üzenetekre alapozva működött, technikailag tulajdonképpen szimpla sms-váltásokról volt szó. Az újdonság abban rejlett, hogy a 3310-esben az akkor piacon lévő telefonoktól eltérően már nem külön-külön lehetett olvasni az sms-eket (sőt: külön mappában a fogadott és az elküldött üzeneteket), hanem egy helyen, egy beszélgetésfolyamként.

Érintőképernyő helyett ezen pötyögtük az sms-eket.
©

Ma már ez alapértelmezett nemcsak a Messengerben vagy a Viberben, hanem bármelyik okostelefon beépített sms-kezelőjében, de akkor még újdonság volt. Amit az adott kor talán nem is értékelt eléggé.

Az egyik legsikeresebb telefon

A 3310-es üzenetküldési újításait annyira fontosnak tartotta a vállalat, hogy a hét bekezdésből álló sajtóközleményben egy volt a bevezető rész, egy a Nokiáról szóló háttérinformáció – a maradék ötből pedig kettő az sms-megjelenítési újításokról szólt. Tizenhat éve ezzel el lehetett adni egy telefont.

Mégpedig nem is akármilyen mennyiségben: a 3310-esből (és 3330-as verziójából) 125 milliónál is több darabot értékesítettek. Ezzel nemhogy a dobogón nincs rajta, de még a top 10-ben sem szerepel – mégis valamiért a 3310-es modell maradt meg legjobbként a közemlékezetben.

Finnország egyik hivatalos digitális jelképe: a Nokia 3310-es emoji, felnagyítva.
©

Nemzeti hős

A 3310-es hatása olyan erős, hogy a telefont formáló ikont 2015-ben beválasztották a Finnországot jelképező hangulatjelek közé. Az ország első három hivatalos, nemzeti emojija közül lett az egyik a 3310-es, mégpedig “The Unbreakable” néven. Jelentése “törhetetlen”, ami sokat elmond a készülék strapabírásáról is. Ebben a témában az elmúlt években kialakult kultusz részeként sok mém is született.

Erre is jó.
©

A “strapabírást” nem úgy kell érteni, mint egy ezzel a jelzővel ellátott mai telefon esetében. Nem volt különösebben sem víz-, sem porálló, egyszerűen csak nem lett baja, ha az ember leejtette. Tartós volt, hosszú éveken át megbízhatóan működött. (Ráadásul kétnormás eszközként a GSM 900 és a GSM 1800 hálózaton is, ami abban az időben nagyon nem volt mindegy.)

No és az akkumulátora… A gyári adatok 2,5–4,5 órás beszélgetési idő mellett 55–260 órás készenléti időről szólnak. És bár ezt az értéket már akkor is laboratóriumi körülmények között állapították meg – tehát nem egészen tükrözte a mindennapi használat valóságát –, azért ahhoz nagyon sokat kellett nyomkodni a mobilt, hogy 3-4 nap után lemerüljön. Egy hét simán benne volt a pakliban.

Pedig azért voltak benne extra funkciók

Gondolunk itt az 5 soros monokróm kijelzőn is maximálisan élvezhető Snake II játékra, ami mellé az űrhajós Space Impact, a Bantumi és a Pairs II is bekerült. A játékokon túli überfunkcióként számítógép, stopper, emlékeztető és hangos tárcsázási lehetőség is várta a haladó technológia iránt érdeklődő felhasználókat.

Mai szemmel nézve nagyon vicces, hogy a 3310-es milyen rövid híváslistát őrzött: az általunk tárcsázott számokból, a fogadott és a nem fogadott hívásokból is a legutóbbi 8-8-8 telefonszámot volt képes megjegyezni.

Akit nemcsak a belső, hanem a külcsín is érdekelt, az pedig nem kevesebb, mint hatféle hivatalos és megannyi utángyártott elő- és hátlap közül válogathatott – de persze már akkor is mindenki tudta, hogy a gyári, szürke borítás a legmenőbb.

Mennyibe került?

A Nokia 3310 nem volt olcsó mulatság. Korabeli cikkekben és fórumokban kutakodva kiderül, hogy szolgáltatófüggetlenül 69 ezer forintot kértek el a készülékért. A szolgáltatóknál pedig 50-60 ezer forint körül jött ki az összeg, amit végül – adott esetben 1-2 év alatt, részletekben – ott kellett hagyni a mobilért. Emlékeztetőül: 2000-ben járunk.

Ma az eBayen szintén találunk megbízhatónak minősített eladó által, 60 ezer forintért árult darabot, de az eredetiséghez kevésbé ragaszkodó nosztalgiázók már pár ezer forintért is megtalálják az eredetihez nagyon hasonló másolatokat az online piactéren.

©

Milyen lesz a régi-új?

A Nokia 3310-es újrakiadásáról még nem sokat tudni. A megjelenés ténye sem hivatalos információ, viszont a bejelentéssel előálló Evan Blassról – az eddigi szivárogtatásai és megvalósulásuk alapján – akár a szakmai hitelesség szobrát is faraghatnák, tulajdonképpen tehát biztosak lehetünk benne, hogy ha ő állítja, akkor valóban lesz új 3310-es.

Hogy pontosan mit fog tudni a mobil, arról (a gyártón kívül) senki nem tud semmit. Gyanús, hogy külcsínre jelentősen (akár egy az egyben) megegyezik majd az eredeti 3310-essel. Funkciók terén ugyanakkor várható valamilyen előrelépés. De ha pontosan ugyanazt fogja tudni, mint az eredeti modell, szerintünk akkor sem csalódnának a Nokia-rajongók.

A 3310-es várhatóan 59 eurós árcédulát kap, ami azt jelentheti, hogy itthon 20 ezer forint körül lehet majd hozzájutni.

A kérdésekre a hivatalos válaszok február 26-án érkezhetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Brüsszelben a B-tervet készítik elő magyar és lengyel blokkolás miatt

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Vörösiszap-katasztrófa: börtönben maradnak a Mal-vezetők

Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve

Díszcsomagolást ad a kormány minden döntésére, hogy úgy tűnjön, van egy nagy akcióterve