szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De először csak megkerülnék, bár ez se volt tervben.

Mindenképp emberes Hold-expedíciót szeretne Donald Trump, mégpedig még első ciklusában. A NASA ügyvezetője, Robert Lightfoot arról tájékoztatta munkatársait, hogy az új kormányzat számára nagyon fontosak az űrkutatásban elért sikerek - főleg azért, hogy lenyomják a lendületesen fejlődő kínaiakat.

Az amerikai űrügynökség egyébként 2018-ban tervezi új hordozórakétája, az SLS indítását az Orion kapszulával, Hold körüli pályára. Ez lenne az új űrhajó, amely négy személy befogadására képes, ám az eredeti terv szerint először automatikus üzemmódban, személyzet nélkül repülne.

Ezt a küldetést módosíthatják úgy, hogy már az első repülést is űrhajósokkal tegyék meg. Ennek kétségtelenül vannak kockázatai, ám a hírek szerint Trump tanácsadói amúgy is panaszkodnak, hogy a NASA túlságosan kockázatkerülő lett.

A Hold felszínére való visszatérés kétségtelenül szenzáció lehetne, hiszen 1972 óta nem járt ember az égitesten. Erre azonban gyakorlatilag biztosan nem kerülhet sor négy éven belül, tehát Trumpnak meg kellene nyernie még egy választást ahhoz, hogy ezt a dicsőséget learathassa. Kérdés, hogy ehhez elég lesz-e egy Hold körüli űrrepülés kierőszakolása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant

Úgy tűnt, gond nélkül leszáll a SpaceX kísérleti Mars-rakétája, aztán felrobbant