szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A robotok miatt egyre több ember válik munkanélkülivé. A jelenség megállíthatatlannak tűnik, de Bill Gates szerint egy új adónem bevezetése jelenthetné a megoldást.

Megadóztatná a robotokat Bill Gates – derül ki a Quartz interjújából. A Microsoft társalapítója szerint az üzleti szféra nem fogja tudni megoldani a gépesítés okozta társadalmi feszültségeket, a szociális helyzetet a kormányoknak kell szabályozniuk.

Bill Gates szerint a munkát végző robotok után adót kellene beszedni, majd az így befolyó pénzből egy alapot létrehozni. Az alapból pedig a robotok miatt munkanélkülivé váló emberek átképzését finanszíroznák olyan szakértelmekre, melyekre a robotok terjedése mellett is csak emberekre bíznánk. Gates szerint ilyen például a gyerekek és az idősök gondozása.

A Quartznak adott interjújában a Bill Gates elismeri, hogy a robotok megadóztatása lassíthatja az innovációt, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a kormányoknak egyszerűen muszáj felkészülni a helyzetre, amikor tömegek válnak munkanélkülivé.

Ezzel kapcsolatban egyébként az újhullámos technológiai gurunak, Elon Musknak van egy ötlete: szerinte hamarosan elkerülhetetlenné válik a feltétel (és munka) nélkül járó fizetések osztása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Kézilabda-vb: sima vereség a spanyoloktól

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul

GKI: az emberek úgy érzik, pénzügyi helyzetük javul