szerző:
hvg.hu

A szó szoros értelmében a tenyerünkön hordozhatjuk a hamvaiból feltámadt netbookot, amelyen már Windows 10-es operációs rendszer fut.

Óriási az érdeklődés az Indiegogón egy netbook iránt, a netezők már több száz millió forintnak megfelelő összeget bedobtak rá, jelezve, igenis van igény egy ilyen eszközre. A netbookok nagyjából tíz évvel ezelőtt tűntek fel, volt pár jó évük, de azután kiszorították őket a tabletek és a „jóárasított” notebookok. Most viszont feltámadni látszanak poraikból, legalábbis egy Windows 10-et futtató netbook, a GPD Pocket képében. A GPD kínai cég, amelyik androidos konzolokat gyárt, de most tett egy próbát ebben a műfajban is – jól tette.

©

A Pocketnek 7”-es a kijelzője, 1920 x 1200 pixeles felbontással (323,45 ppi). A netbook belsejében Intel Atom x7-Z8700 CPU dolgozik, 8 GB RAM támogatásával, a belső tárhely 128 GB. Ennyi elég is a gond nélküli böngészéshez, levelezéshez, munkához. A 7000 mAh-s akku, a specifikációk szerint, 12 órára elegendő töltettel látja el a netbookot.

©

A Pocketet elegáns, magnéziumötvözet házba bújtatták. A mindössze 480 grammos készülék 180 x 106 x 18,5 mm. Van C típusó USB portja, USB 3.0 és HDMI portja is. 802.11ac wifi és Bluetooth 4.1 gondoskodhat a vezeték nélküli kapcsolatról.

A GPD Pocket ára az Indiegogón 399 dollár (körülbelül 116 ezer forint), később viszont már 599 dollárért (175 ezer forint) lehet megvenni. Választható Ubuntu Linux konfigurációval is, hasonló áron. A netbookot júniusban szállítják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!