szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dán Bűnmegelőzési Tanács legfrissebb mérése szerint a dán gyerekek kevesebb mint ötöde követett el akár csak egyetlen bolti lopást is. Az elemzők szerint a javulás az okostelefonok elterjedésének köszönhető.

A generációs különbségek miatt a felnőttek hajlamosak azt gondolni a “mai fiatalokról”, hogy jóval veszélyesebbek, mint az őket megelőző generáció. A dán Bűnmegelőzési Tanács ebből kiindulva nemrég egy hosszú távú elemzésben azt vizsgálta, valóban megállja-e a helyét ez a tézis. Az eredmény igencsak meglepő lett.

A Washington Post beszámolója szerint a dán 14-15 éves korosztályban nemhogy nem nőtt a bűnelkövetések száma,de 27 év alatt mintegy 29 százalékkal csökkent. Míg 1989-ben a saját bevallásuk szerint a fiatalok közel fele, 46 százaléka követett el valamilyen törvénysértést – legyen az akár csak egy bolti lopás –, addig 2016-ban ez az arány csupán 17 százalék volt. A csökkenésnek a biztonsági rendszerek fejlődésétől az oktatás szívonalának emelkedéséig számos okda lehet, a kutatók azonban egy igen meglepő magyarázattal álltak elő: a csökkenés elsősorban az okostelefonokkal szinte bárhol elérhető internetezésnek köszönhető.

Moller Thomsen elemző szerint amikor a fiatalok “bandáznak”, megnő a bűnelkövetés esélye, azonban a mostani 14-15 évesek leginkább a fokozottan online élnek szociális életet, ennek köszönhetően csökkent a törvénysértések száma is. Susan McVie, az Edinburgh-i Egyetem professzora ugyanakkor úgy látja, további vizsgálatokra van szükség, hogy egyértelmű összefüggést lehessen kimutatni a mobilozás és a tendencia csökkenése között.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanakkor 2016-ban világszerte csökkent a gyermekek által elkövetett bűncselekmények száma. Az Egyesült Királyságban azonban nemcsak az utcától, az internettől is igyekeznek óvni a gyerekeket azzal, hogy jó minőségű sportpályákon foglalkoznak velük az önkéntesek. McVie szerint amíg a fizikai értelemben vett bűnözés csökkent, a netes törvénysértés nőtt – beleértve a letöltést és az illegális streamelést is. Dániában azonban nem találtak megdönthetetlen bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fiatalok az interneten több bűncselekményt követnének el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!