szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Az élethosszig tartó tanulás legjobb példája az a 81 éves japán hölgy, aki 60 évesen használt először számítógépet, most pedig kiadta saját iPhone-os alkalmazását.

A technológia nem ismer korhatárt, ahogy a lelkesedés sem. Ezt bizonyította nemrég egy 7 éves kislány is, aki a Google-vezérnél állásra pályázott, majd nem akármilyen választ kapott. Most pedig egy idős japán nő esetén ámul a világ. Nem elírás: a 81 éves (!) Masako Wakamiya saját iPhone-os alkalmazást készített – számolt be a The Next Web.

Ez már önmagában tiszteletre méltó, de úgy végképp, hogy tudjuk: nemzete egyik komoly hagyományához készítette az appot. A Hinamacuri, amit babák napjakét vagy lányok napjaként is említenek, egy különleges nap Japánban, amit március 3-án ünnepelnek – ehhez nyújt segítséget az alkalmazás.

Ilyenkor különböző, lépcsőzetesen felállított állványokat takarnak le piros szőnyeggel és babákat raknak rájuk, amelyek a császárt, a császárnét, a kísérőiket és a zenészeiket ábrázolják, Heian-kori ruhákba öltözve. A hinadan nevű alkalmazással azt lehet játékos módon megtanulni, hogy miként kell helyesen elhelyezni ezeket a figurákat.

Hihetetlen motiváció a 81 esztendős nő története, aki 60 éves korában kezdte használni a számítógépet, most pedig saját alkalmazással rukkolt elő. Mutatunk róla egy három évvel ezelőtti videót, ugyanis a TEDx Talks sorozatán az időskori szabadidő aktív eltöltéséről tartott inspiráló előadást, méghozzá angolul.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!