szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben egyre gyakrabban hallani arról, hogy 6 GB RAM kerül egy-egy csúcstelefonba, a Huawei egyik prominense kifejezetten kétségbe vonja ennek az értelmét.

A Huawei P sorozatának vezető szakembere, Lao Shi meglepő kijelentést tett a kínai közösségi oldalon, a Weibón. Szerinte 4 GB-nyi RAM több mint elég az okostelefonokba. Azt is elárulta, hogy házon belüli tesztek igazolták, hogy olyan Huawei-eszközök, amelyekben Kirin 960 processzor dolgozott 4 GB RAM-mal (és 128 GB-nyi tárhellyel), hosszabb távon jobban teljesítettek, mint a hasonló okostelefonok 6 GB RAM-mal.

Shi szerint az általános felhasználói élmény független a RAM mennyiségétől, sokkal inkább a szoftvereken, sőt ami még fontosabb a szoftveroptimalizáción múlik. Követendő példaként az iOS-t hozta fel, amelyik nem igényel túl sok RAM-ot ahhoz, hogy problémák nélkül működjön. Lao Shi a hidegháborús fegyverkezési versenyhez hasonlította a RAM mennyiségének növelését, azzal intézve el a dolgot, hogy értelmetlen. Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy azoknak az okostelefonoknak az előállítása, amelyekben 6 vagy 8 GB RAM van, igen drága, és ezt a végfelhasználókkal fizettetik meg.

©

A szakember úgy véli, hogy 4 GB RAM és 128 GB tárhely jobb kombináció a mindennapi használatot tekintve, mint 6 GB RAM és 64 GB-nyi tárhely. Amúgy nem tartja ördögtől valónak a 6 GB RAM-ot, csak épp jelen pillanatban ez teljesen szükségtelen. Ezzel együtt a Huawei P10 Plusba – opcionálisan – 6 GB RAM került.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!