szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szinte mindennap kapunk hírt arról, hogy feltörtek valamilyen oldalt, jelszavak, felhasználói nevek kerültek a hackerekhez. S hogy mit kezdenek ezekkel? Például áruba bocsátják a net sötét bugyraiban.

A legújabb hírek szerint a drogok, fegyverek és hamis igazolványok mellett több mint egymillió Yahoo- és Gmail-fiók adatait kínálják eladásra a sötét weben. Felhasználónevek, e-mail címek, jelszavak szerepelnek az adatok között. A szakértők ezt nem egyetlen esetre, hanem több nagy támadásra vezetik vissza, amelyek az elmúlt években történtek. A HackRead konkrétumokat is közöl: a SunTzu583 álnevű hackerhez kötődik sok millió hozzáférés áruba bocsátása.

Ami az árakat illeti: 100 ezer, még egy 2012-es feltörésből származó Yahoo-fiókadatokat például 10,76 dollárért (azért csak ennyiért, mert az adatok már igen réginek számítanak, és feltehetően egy csomó már nem is létezik közülük), 500 ezer Gmail-fiók adatait (2008-ból, 2013-ból és 2014-ből) 28,24 dollárért, míg további 450 ezer, 2010 és 2016 között feltört Gmail-fiók adatát 25,76 dollárért.

©

S hogy mit tehet a felhasználó? Csak a régi tanácsokat tudjuk újra elmondani: néhány havonta változtassa meg a jelszavát, ahol lehet, használjon kétlépcsős hitelesítést, és a jelszavai jó erősek legyenek. Ez utóbbi mellé pedig nem árt egy jó jelszó-menedzser szoftver is. Itt talál egyet, ami minden eszközön ingyenes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!