szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Apple után a Google is megszólalt, hogy megnyugtassa a felhasználókat, nem is olyan nagy a vész a mostani CIA-kémkedési botrány kapcsán.

Kémkedési botránytól hangos napok óta a tech-sajtó: a WikiLeaks által közzétettek szerint az amerikai titkosszolgálat okostelefonok, számítógépek tartalmához képes hozzáférni, sőt még az internetre kötött televíziókat is használhatja információszerzésre. Az ügy részleteiről ebből a cikkünkből értesülhetnek.

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokban részletezve voltak a CIA eszközei, amelyekkel kihasználhatták az Androidban és a Chrome-ban lévő sebezhetőségeket, sőt azokat a hacker-eszközöket is, amelyekkel betörhettek az iOS-be, a Windowsba és a macOS-be. A dokumentált hackertechnikákat 2013 és 2016 között használta a CIA, ekkor aknázhatott ki vagy 24 androidos sebezhetőséget – írja a ZDNet.

Az Apple már ki is adott egy közleményt, amelyben megnyugtatja az iOS-t használókat, és most a Google is valami hasonlót tett. Állítólag végigvizsgálták a WikiLeaks-dokumentumokat, és úgy találták, olyan sebezhetőségekről van bennük szó, amelyeket – frissítésekkel – azóta már javítottak.

Igaz, azóta a CIA technikái is tovább finomodhattak, szóval nem tudni mikor lesz végre a macska-egér harcnak. Mindenesetre a mostani eset arra is jó, hogy fókuszba kerüljenek a digitális eszközöket érintő biztonsági kérdések, és felhívják a figyelmet a rendszeres biztonsági frissítések szükségességére mind a fejlesztők, mind a felhasználók részéről.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!