szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai űrügynökség nemrég helyezte üzembe a legújabb földi radarját, az eszköz pedig azonnal megtalált két olyan űreszközt, melyeket több éve elveszettnek nyilvánítottak.

Sikeresebb debütálásra nem is számíthattak volna a NASA szakemberei, amikor munkába állították a legújabb földi radart – számolt be róla a CNN. Az eszköz segítségével két, a Hold körül keringő, de korábban elveszettnek hitt űreszközt sikerült megtalálniuk.

Az egyik a NASA saját, 2008-ban útnak indított holdszondája (Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO) volt, a másik pedig az a Csandrajáan–1, amellyel India hajtott végre történelmi felszállást: ez volt az első Holdra küldött ember nélküli űreszközük. Az eszköznek még 2009-ben veszett nyoma, azóta pedig egyszer sem sikerült vele felvenni a kapcsolatot.

A szakemberek szerint az LRO-val könnyű volt a dolguk, mert nagyjából tudták, merre kellene keresniük. A Csandrajáan–1 azonban 2009 augusztusában válaszolt utoljára, ráadásul fele akkora, mint egy autó. Ráadásul a keresést az is nehezítette, hogy a Hold több pontján is magas a gravitáció, ami jelentősen módosíthatja egy ilyen szonda pályáját.

Több hónapos keresés után végül sikerült ráakadni a Csandrajáan–1-re, ami rendkívül fontos adatokat tartalmaz a Holdról. Az új radar pedig remekül vizsgázott, ami a jövőben Hold-missziók szempontjából lehet fontos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Palkovics László felmentett két miniszteri biztost

Palkovics László felmentett két miniszteri biztost

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Ódry-szobor az SZFE-n: az új vezetés nem törődik az örökös kérésével

Ódry-szobor az SZFE-n: az új vezetés nem törődik az örökös kérésével