szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Donald Trump egyik elnöki főtanácsadója valószínűleg éppen annyira járatos a fizikában és a technológia világában, mint Széles Gábor. Azt állítja: a mikrohullámú sütők titkos videofelvételeket készíthetnek az otthonok lakóiról.

Egyszerre hördült föl a komolyan vehető amerikai technológiai szaksajtó. Tény, hogy egyre kifinomultabb módok vannak az emberek megfigyelésére. Néhány hónapja például az FBI igazgatója tanácsolta azt mindenkinek, hogy takarja le a laptopján a kamerát, ha biztos akar lenne benne, hogy nem figyelik meg azzal. A CIA-ról pedig éppen a múlt héten derült ki, hogy például egy kikapcsoltnak látszó tévén is képes lehallgatni a szobában zajló beszélgetést. És van már fejlesztés arra is, hogy valakit egészen hihetlen módon, egy hangszigetelt ablakon át, csupán benézve is képesek legyenek lehallgatni.

A kiberbiztonsággal kapcsolatban tehát sok a valós probléma. Alighanem ezt a hullámot akarta megülni Trump egyik elnöki főtanácsadója, Kellyanne Coneway, aki vasárnap, a The Bergen Record című műsorban talán egy kicsit túlságosan is belelovalta magát a témába.

Azt kell mondanom, hogy sajnos nagyon sok módja van annak, hogy megfigyelhessük egymást. Volt múlt héten egy cikk arról, hogy miként figyelhetünk meg valakit a telefonján át… a tévéjén át, és még rengeteg módon. Például a mikrohullámú sütők is működtethetők kameraként, satöbbi.

Talán azt nem kell túl hosszan magyaráznunk, hogy egy eszköz, melyben még véletlenül sincsen semmilyen kamerára akár csak távolról hasonlító eszköz, miért nem alkalmas titkos videofelvétel készítésére. Az Engadget szerzője kiemeli egy ilyen kamerarendszerhez nem ártana legalább egy kamera, benne lencsék és egy képérzékelő, valamint egy processzor. Ezek közül ugyebár egyik sincs a mikrókban.

©

A Wired azonban egy pillanatra megpróbálta komolyan venni a felvetést, hogy ha nem is megfigyelésre, de (audio) lehallgatásra alkalmassá tehető-e egy mikrohullámú sütő. Megkérdezték a Massachusetts-Amherst Egyetem mikrohullámú képalkotásra és radartechnológiára szakosodott kutatóját. Stephen Frasier a kérdés elhangzása után hosszú másodperceken át tartó nevetést követően tudott csak reagálni a felvetésre.

A szakember szerint ehhez nem ártana, ha lenne egy olyan mikrohullámú sütő, amelyben van mikrofon és internetkapcsolat is. A Kickstarteren indult egy ilyen fejlesztés, de végül nem nagyon lett belőle semmi. A háztartásigép-gyártók kínálatában van ugyan néhány netkapcsolatra képes modell, de az egyetemi kutató szerint nem túl valószínű, hogy ezeket távolról átalakítsák lehallgatóeszközzé.

Felmerülhet az a lehetőség is, hogy Trump tanácsadója úgy értette, hogy a mikrohullámok segítségével történik a konyha lehallgatása. Frasier azonban emlékeztet: habár a mikrókba a rácsozott ajtón át be lehet látni, de a mikrohullámok nem jutnak ki ebből a Faraday-kalitkából. “Ha nyalogatjuk az ajtót, akkor talán érhet minket némi sugárzás”, de egyébként nem nagyon jut ki onnan, véli a szakember.

És hogy mit gondol tanácsadójának szakértelméről Donald Trump? Az eset után nem sokkal a Twitteren azt írta:

Csodálatos, hogy milyen durván bánik a média a nagyon keményen dolgozó képviselőimmel.

Függöny.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

A járvány végét jelezné, de nem csökken az örökítőanyag mennyisége a szennyvizekben

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n

Bár vörös szőnyeg nem volt, Vanessa Kirby így is ragyogott a BAFTA-n