szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszűnik a mobilnet sokak által áldásnak, sokak által átoknak tartott lassítása a Magyar Telekomnál – helyette jön az áldásnak senki esetében nem nevezhető teljes leállítás. A diákok viszont jól járnak.

Péntektől az eddigi díjcsomagokat leváltó, új, összelegózható díjcsomagrendszert vezetett be a Telekom. (Melyre önnek is muszáj lesz váltania, erről itt olvashat.) Ennek kapcsán a havidíjas előfizetők 400 MB, 1 GB, 4 GB, 10 GB és 30 GB modulok közül választhatnak, melynek adatforgalmát nem csak itthon, hanem a teljes EU-ban elhasználhatják.

©

De változás lesz nem csak hónap közben, hanem a végén, egészen pontosan az adatforgalmi keret vége felé közeledve is. Eddig miután valaki elérte a határt, a Telekom alaposan lelassította a netezést. Régebben 128 kbit/s le- és feltöltési sebességre, egy ideje viszont már csak 32 kbit/s-re. Hogy ez mire elég, arról megoszlanak a vélemények, habár mindegyik a "semmire" környékén helyezkedik el. De egy-egy messengeres üzenet azért még ezen is átcsúszhatott.

Pénzért persze van tovább

Mostantól viszont garantáltan semmi nem fog átcsúszni, miután valaki elhasználja a havi keretét, ilyenkor ugyanis egy az egyben leállítja majd az adatforgalmazást mint szolgáltatást a Telekom. Ezzel a legnagyobb szolgáltató követi a Telenor két évvel ezelőtti, nem túl barátságos lépését. Akkor a telenorosok azzal magyarázták a változást, hogy "az ügyfelek nem igazán értik a lassítás fogalmát, sokan azt hiszik, hogy gond van a hálózattal, ezért lassult be az internetkapcsolatuk hirtelen". Az ő érvelésük alapján az előfizetők nem értenék meg a lassítás előtt kiküldött figyelmeztetésből, hogy miről van szó, a lekapcsolás előtti ugyanolyan üzenetből viszont megértik.

Hasonló választ kaptunk most a Telekomtól is. A szolgáltató szerint ügyféljelzések is megerősítették, hogy az előfizetők egy jelentős hányadánál "irritációt váltott ki az a korábbi gyakorlat, hogy az adatkeret elfogyása után jelentősen lassítottuk a szolgáltatást". A szolgáltató azt tapasztalta, hogy "a lassítás csak rövid idejű, áthidaló megoldást jelentett számukra, azonban nem pótolta a megszokott mobilinternet-élményt és gyorsaságot".

A Telekom közlése szerint ezután csak kiegészítő adatcsomag megrendelésével netezhetnek tovább az ügyfelek, természetesen normál sebességgel. Az erre alkalmazható ExtraNet opcióból a 200 megabájtos 700 forintba, az 1 gigabájtos pedig 1990 forintba kerül.

Diákigazolvány = +2 GB

További változás, hogy az érvényes (középiskolai vagy felsőoktatási) diákigazolvánnyal rendelkezők havi +2 GB adatmennyiséget kapnak 2 éven keresztül bármely elérhető adatdíjcsomag mellé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Magyar filmesek dolgoznak egy marokkói filmen, az állam is támogatja

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Láncokkal és füstbombákkal mentek a rendőröknek Nápolyban a kijárási korlátozások ellen tiltakozók

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet

Mutatunk öt számot, ha ön is ezekre gondolt, most nagyon örülhet