szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány éven belül minden olyan érzéssel gondolunk majd vissza a jelenre, mintha a digitális középkorban éltünk volna. Az 5G elterjedésével számos olyan fejlesztés valósulhat meg, amire eddig scifiként gondoltunk, de már most is vannak olyan eszközök, amelyek ehhez a jövőképhez tartoznak.

Nyolc év. Nagyjából ennyi időt jósol Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója annak, hogy a jelenleg még csak scifiként számon tartott technológiák széles körben is elterjedjenek, a szakember szerint azonban a folyamat már most, akár néhány hónapon belül is elkezdődhet.

"Jelen pillanatban is van már olyan technológia, ami ízelítőt ad abból, milyen lesz a következő évtizedben élni" – jelentette ki a legfrissebb okostechnológiai trendeket felvonultató SM 2017-es konferencia előadásán Christopher Mattheisen. Az egyre szélesebb körben elterjedő IoT (Internet of Things, a dolgok internete) eszköznek köszönhetően minden mindennel kommunikálni fog, ami jelentősen megkönnyíti majd az életünket.

A városokban például az útburkolatba épített érzékelők segítenek parkolóhelyet találni. A viszonylag kevés energiával is elboldoguló kütyük a felhőszolgáltatáson keresztül kommunikálnak a felhasználó mobiljával, ami így jelzi, ha a közelben van egy szabad parkolóhely. A Magyar Telekom vezérigazgatója szerint pedig innen már csak egy ugrás az, hogy ne (csak) a mobillal, az önvezető autókkal is társalogjon az eszköz.

Hasonlóan alakulhat át a szállítmányozás is, az önvezető eszközöknek (drónoknak, kamionoknak) köszönhetően ugyanis elég lesz megadni egy útvonalat, a felhőből kapott információk (például forgalmi adatok) alapján pedig a jármű képes lesz elnavigálni magát a kiindulási ponttól a célállomásig. De a fejlődés kihat majd a mezőgazdaságra, ahol másodpercre pontosan tudni fogjuk, mikor van tökéletesen érett állapotban a termés, mikor kell aratni, öntözni vagy épp permetezni. És mindez még csak a jéghegy csúcsa.

©

"A Boston Dynamics példáján is látni, milyen közel vagyunk a tökéletes precizitással mozgó robotokhoz. Egy ilyen szerkezettel a Kincsem filmet is le lehetne forgatni úgy, hogy közben a nézőnek fogalma sincs arról, hogy valójában nem igazi lovat, hanem egy mesterien elkészített robotot lát. Arról nem is beszélve, hogy egy kicsit kell csak tovább gondolni a dolgot, és máris készen van egy élethűen beszélő, mozgó és érzelmeket kifejező emberszabású robot" – mondta Christophet Mattheisen.

A fejlődés azonban nemcsak ezeken az eszközökön, hanem az azokat kiszolgáló környezeten is múlik. A fent említett kütyükből ugyanis ezrével ömlenek majd az adatok, amiket valós időben kell továbbítani. Az 5G ezt a lehetőséget adhatja meg, ami minden eddiginél gyorsabb adatelérést tesz lehetővé. "Az elterjedése utat nyit a virtuális valóság, az önvezető autók és számos más technológiai megoldás előtt" – véli a szakember. A kérdés így most már nem az, hogy ezeket a tervek megvalósulnak-e, hanem az, hogy mennyi időn belül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Január elején kezdhetik meg az oltást Hollandiában

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?

Mit gondol, hogyan tálalják a Fidesz-közeli lapok a Szájer-ügyet?