szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A katasztrófa sújtotta területen biztosítana ingyenes internetet a Facebook új fejlesztése. A Tether-tenna nevű helikopter hónapokig maradna a levegőben, ezzel segítve a mentőszervezeteknek és a bajba jutott embereknek.

A természeti katasztrófák után az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor áll újra helyre a kommunikáció. Az internetkapcsolat megléte létfontosságú egy ilyen helyzetben, hiszen nemcsak míg a segélykérőknek a túlélést, a mentést végző szervezetek számára a hatékony segítségnyújtást jelentheti. A Facebook szakemberei a szokásos éves F8 fejlesztői konferencián jelentették be, olyan eszközön dolgoznak, ami katasztrófahelyzetben biztosítana internetet az adott térségben.

A Recode beszámolója szerint a Tether-tenna nevű eszköz egy helikopter, ami méretét tekintve akkora lesz, mint egy Volkswagen Bogár. A készülék végső változata a tervek szerint több hónapon keresztül is képes lenne a levegőben maradni, így biztosítva az internetes kommunikációt.

©

A fejlesztők akkor vetnék be, ha a vezeték nélküli kommunikációs infrastruktúra sérülne, de az optikai kábelek még épek. Ebben az estben az optikai, valamint egy elektromos kábelt kötnének a gépre, ami a levegőbe emelkedve sugározná az internetet.

A The Verge szerint a Tether-tenna az első tesztelések során 24 órán át volt képes a levegőben maradni. A fejlesztőknek egyelőre az erős széllökések, valamint a villámlás okozta nehézséget kell leküzdeniük.

A Facebooknak nem ez az első terve, hogy internetet biztosítson egy olyan helyen, ahol nincs kapcsolat a világhálóval. Zuckerbergék korábban elindított szolgáltatását a legutolsó adatok szerint már több mint 40 millióan használják.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook újításairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!