Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Külön teret szentelnek az innovációnak, az eddiginél nagyobb területen állítanak majd ki a márkák, a startupokat befektetőkhöz, a gyártókat pedig beszállítókhoz próbálják majd juttatni – nem kis tervekkel vágnak neki az IFA 2017 szervezői az idei berlini szakkiállításnak.

“Nem kedvelem az Internet of Things (IoT, a dolgok internete) kifejezést. És kereskedőkkel beszélgetve kiderült, hogy ők sem, egyszerűen nem lehet jól marketingelni. Senki nem fog bemenni úgy a boltba, hogy “szeretnék egy dolgok internetét” – mondta az IFA 2017 sajtókonferenciáján Jürgen Boyny, a GfK fogyasztói elektronikai trendeket kutató részegének igazgatója. A Lisszabonban tartott rendezvényen mutatták be a vásárt szervező gfu és Messe Berlin képviselői, mire is számíthatunk majd a szeptember 1-jén induló berlini szakkiállításon. Így jött szóba az IoT, amelynek egyes eszközei, az online kapcsolatra képesített berendezések a korábbinál nagyobb szerepet kapnak majd az idei IFA-n. Az IoT kategóriába sorolható gépek nem feltétlen nagyon újszerűek – például mosógépek, fogkefék vagy más otthoni készülékek is lehetnek –, azonban az internetre kapcsolódási lehetőségükkel okosítják például az otthonokat. De ide sorolhatók például az intelligens funkciókkal ellátott újabb autók is.

©

A vásár ebben az évben is erősen koncetrál majd a szórakoztatóelektronikai és háztartási gépekre. Bár ez konkrétan nem hangzott el, de a lisszaboni rendezvény két napján végig érezni lehetett az erős tévés fókuszt, jó esély van rá, hogy sok kisebb-nagyobb tévés újítással találkozhatunk a kiállítás ideje alatt. A tévéeladások egyébként nem állnak rosszul, a szakemberek idén is növekedésre számítanak – azt azonban érezni lehetett az elemzők előadásán, hogy ők is várnak már olyan újításra, például olyan okostévékre, melyek valóban hozzájárulhatnak a mindennapok kényelmesebbé tételéhez.

A gyártóknak lesz érdekes az IFA Global Markets nevű platform, melynek lényege, hogy a szakkiállítás szervezői a legkisebb alkatrészeket beszállító cégektől az összeszerelőkön át a végső terméket piacra dobó vállalatokig mindenki között megpróbálnak minél hatékonyabban kapcsolatépítésre és együttműködésre serkenteni.

Ha kíváncsi az IFA 2017 kiállítás újdonságaira, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!