szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A potenciálisan állami pénzekből finanszírozott információterjesztés, közvélemény állami manipulálása ellen hirdetett harcot csütörtökön a tanulmányában az igazi civilek mellett kiálló Facebook. A facebookos haditerv rosszul jöhet majd minden olyan kormánynak (és csatlós hírszájtjainak), amely időről időre hamis állítások terjesztésével száll be a hírversenybe. Érdekes fejlemény ez itthonról nézve is, főleg így, a közelgő választások előtt.

“Az a küldetésünk, hogy az emberek kezébe adjuk az információmegosztás hatalmát, hogy nyitottabbá tegyük a világot, és erősítsük a kapcsolatokat. […] Nem mindenki osztja a nézeteinket, sőt néhányan igyekeznek aláásni jövőképünket” – írják a csütörtökön közzétett, a Facebook biztonsági vezetői által jegyzett tanulmány szerzői. A szakemberek szerint szerencsére vannak olyan helyzetben, hogy aktívan besegítsenek az információs ökoszisztéma egészséges alakulásába, hogy a Facebook biztonsággal használható platforma legyen a civil életnek.

A jelentésben a hamis állítások terjesztésén túl más, kormányzati pénzből dolgozó csoportok által használt eszközökről is írnak. Ilyen például az, hogy kamuprofilokkal jelölnek be kiszemelt embereket azért, hogy ha visszaigazolják az ismeretséget, akkor információt szerezzenek az illetők ismerősi hálózatáról. Nem ritka az sem, hogy azért hoznak létre profilokat vagy törik fel másokét, hogy azokkal aztán a hamis tényeket tartalmazó hírek tömeges lájkolásába kezdjenek, hogy így az adott cikk komolyabbnak tűnjön a Facebookon.

A szerzők ugyan nem említik meg az orosz propagandagépezetet, de a dokumentum sorai között egyértelműen és határozottan ott van Putyin dezinformációs hadserege.

Mindez Magyarországról nézve nem csak a fideszes orosz közeledés miatt érdekes, hanem – ezzel persze összefüggésben – a közelgő választások kapcsán is. Merthogy Magyarországon is hódíthat a Trumpnál már bevált álhírgyár. Az orosz vagy egyszerűen csak hasonló módszereket alkalmazó online propaganda egyre több jel szerint nem csak az amerikai elnökválasztási kampányban befolyásolta a közvéleményt, hanem a francia voksolás előtt is. Nemrég derült ki, hogy utóbbi kapcsán például 30 ezer hamis profilt törölt a Facebook. Érdekes lesz látni, hogy a jövő évi hazai országgyűlési választások előtt milyen eszközöket vetnek majd be a kormánypropaganda mostanában is aktív terjesztői és hírmanipulátorai a közösségi oldalakon, és hogy ezeket időközben mennyire sikerül letörnie a Facebooknak.

Egy korábbi cikkünkben megnézheti, milyen értesítést mutat a Facebook annak, akinek a fiókját valamilyen kormányzati szerv megfigyeli, illetve próbálja feltörni.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Választási törvény: gereblyére lép a Fidesz, vagy szétzúzza az ellenzéket?

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből