szerző:
hvg.hu

Van gyár, melyet már elért a pénteken indult globális kibertámadás, máshol elővigyázatosságból kapcsolták le a számítógépeket és állították le a termelést.

Számos európai gyárában állította le a termelést a Renault a hétvégét végigtomboló WannaCry zsarolóvírus miatt – mondta az Automotive Newsnak a francia vállalat szóvivője. A vállalat hivatalos közlése szerint náluk megelőző intézkedésekről van szó. A szóvivő példának említette az észak-nyugat Franciaországban lévő Sandouville-ben lévő gyárat, de nem volt hajlandó elárulni, hogy a "számos" európai üzem pontosan mit jelent – ez nem tűnik túl jó jelnek.

A másik nagy francai autógyártó, a Peugeot, a Citroën és az Opel mögött álló PSA Groupe üzemeiben egyelőre zavartalanul folynak a munkálatok.

A Nissannál viszont olyannyira nem zavartalan az élet, hogy az észak-kelet angiliai Sunderlandben lévő gyárukba még péntek éjjel bejutott a vírus. A 7000 főt foglalkoztató gyárban felfüggesztették a munkát.

Miközben a vállalatok arra számítanak, hogy hétfőn a legtöbb gyárat újranyithatják, a biztonsági szakértők félnek a munkahét indításától: hétfőn még nagyobb erővel szabadulhat el a vírus.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!