szerző:
MTI

A Jupiter sarkvidéki területein az 1400 kilométer átmérőt is elérő nagyságú forgószelek tombolnak. A gázóriás sarki régiói így a vártnál jóval örvénylőbbek – derült ki a Juno űrszonda felvételeiből.

A szonda akkor készítette a felvételeket, amikor első alkalommal repült el a Jupiter felett. A felvételeket két kutatócsoport értékelte ki, eredményeiket most tették közzé a Science című tudományos lapban.

A NASA 2011-ben útnak indult szondája, a napenergiával hajtott Juno ötévi utazás után júliusban állt a Jupiter körüli pályára. A Juno fő küldetése, hogy felmérje a Jupiter mágneses mezejét. Mintegy 3400 kilométerre közelíti meg a bolygót, melynek a hidrogénből és héliumból álló légkörén kell "keresztülnéznie" a pólus fölötti pozíciójából és fel kell mérnie a bolygó felszínét. A tudósokat különösen az érdekli, mennyi vizet tartalmaz a bolygó, ami döntő fontosságú annak meghatározásában, hogy a Naprendszeren belül hol született a gázóriás.

©

A Juno kaotikus mintázatot fedezett fel a Jupiter korábban nem vizsgált sarkvidéki területein. Az űrszonda emellett váratlanul nagy mennyiségű ammóniára utaló jeleket talált, mely a Jupiter légkörének mélyéből tör fel – mondta el Scott Bolton, a texasi San Antonióban lévő Southwest Kutatóintézet munkatársa.

A kutatókat az is meglepte, hogy a vártnál jóval erősebb a Jupiter mágneses mezeje a bolygó közelében. A Juno mérései szerint eléri a 7,77 Gauss értéket: ez a Föld mágneses mezejének tízszerese. A Jupiter magnetoszférájában, vagyis mágneses mezejének hatóterületén belül gyorsan mozgó kozmikus elektronzáporokat figyeltek meg. Valószínűleg ez okozta a rendkívül kiterjedt sarki fényeket, melyeket az űrszonda műszerei ultraviola és infravörös fényben észleltek.

A magnetoszféra vizsgálata alapján az a következtetés vonható le, hogy gázóriás egészen más világűri környezetben létezik, mint a Föld – írja a témával foglalkozó másik csoport vezetője, John Connerney, a Space Research Corporation és a NASA Goddard Űrkutatási Központ munkatársa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

„Egy mondat”: a hajléktalanságban élők védelmében tüntettek a fővárosban

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Hogy mi korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása? Meg fog lepődni

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Komoly balhé miatt távozhatott a Facebooktól a két Instagram-alapító

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kovács Patrícia: „Nagyon érdekel, hogy mi van az ajtó mögött”

Kovács Patrícia: „Nagyon érdekel, hogy mi van az ajtó mögött”

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS