szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaspersky víruskergetőinek indokolatlan letiltásával, a tisztességes verseny megsértésével vádolja a Kaspersky Lab a Microsoftot, elsősorban a Windows 10 esetében.

Több trösztellenes panaszt is beterjesztett az orosz antivírus-gyártó Kasperky Lab az amerikai szoftveróriás Microsoft ellen – tudatta a The Hacker News. Az orosz cég már tavaly év vége felé is zúgolódott ez ügyben, nehezményezve, hogy a Windows 10 a maga Defenderével indokolatlanul háttérbe szorítja a harmadik fél biztonsági termékeit. Ennek hatására a Microsoft tett is néhány változtatást, azonban ezekkel nem volt elégedett a Kaspersky Lab, és most több trösztellenes panaszt is benyújtott az Európai Bizottsághoz és a német szövetségi versenyhivatalhoz.

A Kaspersky Lab továbbra is azt tartja a legnagyobb problémának, hogy a Microsoft – szerintük – megakadályozza, hogy harmadik fél termékei versenyezhessenek a Windows beépített biztonsági megoldásával. Az oroszok szerint a Microsoft intézkedései alacsonyabb szintű védelmet kínálnak a felhasználóknak, megfosztják őket a megfelelő választási lehetőségtől, és pénzügyi veszteséget okoznak mind a felhasználóknak, mind a biztonsági megoldást gyártóknak. Azt szeretnénk – mondja Eugene Kaspersky –, hogy az összes, Windows-kompatibilis biztonsági megoldás egyenlő esélyekkel versenyezhessen, és a felhasználók dönthessék el, mit akarnak, mi fontos nekik.

©

A Microsoft már reagált a vádakra, és ki is adott egy nyilatkozatot arról, hogy már tavaly próbálták felvenni a kapcsolatot a Kaspersky Labbal, hogy átbeszéljék a problémát, de erre még azóta sem került sor. Úgy vélik, cégük semmi rosszat sem tett, a Windows 10 és annak valamennyi biztonsági funkciója megfelel a tisztességes versennyel kapcsolatos követelményeknek. A Microsoft elsődleges célja mindig is a felhasználók megfelelő védelme volt.

Mindkét fél biztos a maga igazában, így érdekes lesz majd látni, milyen döntés születik az európai fórumokon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

Betiltották Franciaországban a tájszóláson gúnyolódást

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak