szerző:
hvg.hu

A Csomád 32 ezer éve tört ki utoljára, ám a jelek szerint egyáltalán nem inaktív.

Az MTA-ELTE vulkanológiai kutatócsoportja mérte meg, mekkora a szén-dioxid kiáramlása a Kárpát-medence legfiatalabb vulkánjának területén. Azt tapasztalták, hogy évente minimálisan 8700 tonna ilyen gáz jön a talajon keresztül a felszínre, ez pedig hasonló a hosszan szunnyadó, de még aktív vulkánok kibocsátásához.

A székelyföldi Csomád vulkán utolsó kitörése 32 ezer évvel ezelőtt volt, számos megfigyelés utal azonban arra, hogy nem tekinthető inaktív tűzhányónak. Alatta, a földkéregben van még olvadéktartalmú magma,

ami akár azt is jelentheti, hogy a jövőben a vulkán ismét működésbe lép.

A vulkánkitörések idejének meghatározása során kiderült, hogy voltak már ilyen hosszú, több tízezer éves nyugalmi időszakok a Csomád életében.

A Csomádnál és környezetében számos helyen megtalálhatók a vulkáni területekre jellemző mofetták, azaz olyan helyszínek, ahol erős a szén-dioxid-kiáramlás. A legismertebb ilyen hely az Apor lányok feredője, a torjai Büdös-barlang és a Buffogó-láp. A mofettákat sok helyen használják gyógyászati célokra, de fontos tudni, hogy a színtelen és szagtalan szén-dioxid veszélyes, sőt bizonyos körülmények között halálos balesetet is okozhat: a levegőnél nagyobb sűrűsége miatt felhalmozódhat a felszíni mélyedésekben vagy barlangokban, és kiszorítva belőlük a levegőt, olyan koncentrációt ér el, ami gyors halálhoz vezet. Erre utalnak a térségben az olyan elnevezések, mint Gyilkos-barlang vagy Madártemető."

A kutatócsoport célja az volt, hogy megbecsülje a felszínre jutó szén-dioxid mennyiségét, és felhívja a figyelmet az esetleges veszélyekre. A Kárpát-medence vulkáni területein ez volt az első ilyen, modern eszközökkel végzett mérés a szén-dioxid-kiáramlás meghatározására. További kutatások is lesznek, hogy a szén-dioxid-gázok kémiai összetétele alapján pontosítani lehessen a mélybeli magmával való kapcsolatot, továbbá a havi rendszerességgel végzett mérések alapján információt lehessen kapni a kiáramlás éves időbeli eloszlásáról és a földrengésekkel való esetleges kapcsolatáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végtelenül kínos helyreigazítást tett közzé Mészáros tévéje

Végtelenül kínos helyreigazítást tett közzé Mészáros tévéje

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Verhofstadt szerint Orbánt csak a magyar szavazók állíthatják meg

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat

Látszatintézkedésnek jó: a frekventált aluljárókból kiterelték a hajléktalanokat