szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google-keresőben időnként feltűnnek különleges logók, de a csütörtökre készített darab még ezen belül is meglehetősen furcsa darab.

Napra pontosan 117 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Oskar Fischinger, a művész és munkássága előtt tiszteleg ma különleges logójával a Google. A főleg absztrakt animációs filmjeiről ismert, de rajzfilmeket is készítő német művész előbb a képet, majd a kép és hang kombinációját használta különleges, jellegzetes módon. Mivel a huszadik század elején-közepén kezdett alkotni, így természetesen animációi minden egyes képkockáját kézzel rajzolta, később szintén kockánként fotózta.

Az általa készített művek az "ősvideoklipek" kategóriájába sorolhatók, ráadásul hazai vonatkozású példa az An Optical Poem (Optikai vers) című alkotás, melyben Liszt Ferenc II. Magyar rapszódiájára "írt" egy szemmel érezhető és élvezhető verset. (Ha az előtte kiírt információkat nem akarja végigolvasni, tekerjen bele a videóba pontosan 1 percnyit.)

A harmincas években egyre erősödő nácik finoman szólva "nem értették Fischinger művészetét", lenézték és támadták miatta, ezért a művész Hollywoodba menekült, ahol például a Disneynél is dolgozott.

Az emléke és munkássága előtt tisztelgő mai Google-logó kattintásra egy zeneszerkesztő felületté változik. A "pöttyözött" részben megjelölheti, hol szeretne hangokat elhelyezni, és ha már eleget elhelyezett, a képernyő tetején megjelenik a hangszerváltó felirat is. Az elkészült művét meg is oszthatja ismerőseivel.

©

További érdekes Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Furcsa jelzéseket küldött a mobilokra a budapesti City Taxi alkalmazása

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány