szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook egy önrepülő, napelemes drónnal szórna internetet az egész világon, így a fejlesztők két éve dolgoznak a szerkezeten. Most megvolt az első sikeres tesztrepülés is.

Bő két évvel ezelőtt hallhattunk először arról az ötletről, miszerint a Facebook napelemes drónok segítségével szórná ingyen az internetet az egész világon. Az Aquilából egy év alatt valóság lett, így tavaly nyáron már az első tesztrepülést is elvégezhették. Igaz, nem jártak vele túl nagy sikerrel, a drón ugyanis a földbe csapódott – a szakértők szerint a szeles időjárás miatt.

A fejlesztők azonban nem adták fel, így nemrég ismét tesztrepülésbe kezdett az önvezető Aquila, május 22-én pedig sikeresen vette a próbát. A Facebook beszámolója szerint összesen 106 percig tartott a teszt, a végén pedig sikeresen landolt a napelemes gép. A repülést nagyjából 1 km-es magasságban teljesítette – a felszállás után nagyjából 54 métert emelkedett percenként – vagyis kétszer olyan magasan, mint az első tesztben.

A fejlesztők új légterelőket szereltek a szárnyakra, hogy a le- és felszállás könnyebb legyen. A levegőben 20-25 km/h-s sebességgel szállt a gép, végül pedig egy 150 méter átmérőjű homokos-kavicsos talajon landolt. Zuckerbergék szerint a mostani tesztrepülés nagyon jól sikerült, ami annak is köszönhető, hogy a továbbfejlesztett változatot az eddiginél jóval több érzékelővel látták el, ami segítette a robotpilótát a navigálásban. Ennek ellenére a fogyasztása viszont csak akkora, mint három számítógépé.

Hogy mikor kezdheti meg éles repülését a gép, azt egyelőre nem lehet tudni, a tervek szerint viszont egy misszió alatt 90 napot töltene a levegőben, és egy nagyjából 100 km-es körzetben szolgáltatna ingyen internetet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!