szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alakváltó anyagok előtt nagy jövő áll az orvostudomány területén, a Rochester Egyetem mérnökeinek fejlesztése pedig kifejezetten ígéretes. Videón az ígéretes találmány.

Évek óta kísérleteznek a kutatók azokkal az anyagokkal, amelyek valamilyen fizikai behatásra képesek megváltoztatni az alakjukat. Nem véletlenül, ezeket ugyanis számos területen lehetne alkalmazni, az orvoslástól egészen a nagyipari felhasználásig. A Rochester Egyetem mérnökei által fejlesztett anyag például mindkét területen megállná a helyét.

Az alakváltó polimerük különlegessége, hogy bármilyen alakúra lehet formálni, hő hatására – pontosabban az emberi test hőmérsékletének megfelelő hő hatására – azonban azonnal az eredeti állapotába „áll” vissza. A fejlesztők szerint ráadásul saját tömegének ezerszeresét is elbírja, így nemcsak rugalmas, de a teherbíró képessége is rendkívüli.

Ennek oka, hogy az anyag a formálás során pont úgy tárolja el az energiát, mint egy rugó, amikor összenyomják. A 35 Celsius-fokos hőmérséklet hatására ez az energia „szabadul ki”, és segít az anyagnak, hogy visszatérjen az eredeti formájához. A kutatók szerint éppen ezért alkalmas lehet rá, hogy az orvostudomány mesterséges bőrként alkalmazza, de rendkívül erős protézisek alapanyagaként is lehetne hasznosítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!