szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy űrutazás során felgyülemlő tapasztalatok segítségével újítaná meg otthoni bútorait is az IKEA.

A svéd bútorgyártó néhány hete házon belüli tervezőcsapatot küldött a NASA utahi kutatóbázisára, ahol a sivatagban, a marsihoz nagyon hasonló körülmények között tanulmányozhatták, milyen lehet majd egy ilyen űrmisszió.

©

A svédek célja, hogy belelássanak egy Mars-utazás mibenlétébe, majd ezeket a tapasztalatokat az otthoni bútorok tervezésekor felhasználják. Marcus Engman, az IKEA vezető tervezője szerint azt tapasztalnák ki, hogy mi tesz egy űrutazást "otthonossá", illetve milyen korlátokkal kell megküzdeniük az űrhajósoknak. Ezeket a tapasztalatokat pedig kamatoztatnák.

A Wirednek nyilatkozó szakember szerint a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy 2050-re a Föld lakosságának 70 százaléka a városokba fog tömörülni. Emiatt azonban előtérbe kerülnek a helytakarékos megoldások, ami a jövő bútoriparát is meghatározza majd.

©

A csapat hét napot tölt a bázison, eközben pedig az élelmiszer-termelésről és az új anyagokról is ismereteket szerezhetnek. A cég végső célja, hogy a maga módján segítse a Mars-programot. A számítások szerint ugyanis 1 kg anyag utazása nagyjából 2 millió dollárt (kb. 560 millió forint) vesz igénybe, így minél könnyebb eszközöket kell készíteniük.

Hogy mikor lesz a projektből végeredmény, azt egyelőre még nem tudni, de a cég 2019-re már betervezte egy vonatkozó bútorkollekció piacra dobását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!