szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nap koronáján kellene átrádiózni, inkább nem kockáztatnak.

Nem foghatók a Marson a Földről érkező jelek július 22. és augusztus 1. között. A vörös bolygó körül keringő műholdak, illetve a felszínen bóklászó marsjárók ez idő alatt magukra lesznek utalva.

Az adásszünetért a Nap felelős, illetve az, hogy ekkor a Mars és a Föld csillagunk két átellenes oldalára kerül. A Nap nem takarja el a Marsot, mert a bolygók pályája eltérő dőlésszögű. Viszont a napkorona bőven belelógna a rádiójelek útjába. Emiatt bár elvileg lehetséges lenne az átvitel, a NASA nem küld jeleket. A Marsról jövő adatokat viszont megkísérlik fogadni.

A NASA közleménye szerint a földi irányítóközpont azért nem próbál újabb utasításokat adni, mert félő, hogy a naptevékenység olyan mértékben zavarná meg a rádiózást, hogy végül valamelyik űreszközhöz hibás parancsként érkeznének meg. Ez pedig végzetes következményekkel járna.

A Mars felszínén lévő eszközök - az Opportunity és Curiosity marsjárók - ez idő alatt megállnak, és helyben hajtják végre az előre eltervezett kísérleteket. A Mars-műholdak folytatják térképező és megfigyelő tevékenységüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!