szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agave kaktusz élete során egyetlen egyszer virágzik, majd elpusztul. Miskolcon egy virág nagykerben épp most virágzik egy ilyen.

A Magyarországon ritkaságnak számító Agave kaktusz közel 50 éves élete során csak egyszer virágzik, majd szinte rögtön elpusztul, ezért igazi szenzációnak számít az a miskolci agave, amely az Észak-Kelet Flóra virág kis- és nagykereskedés udvarán épp most virágzik. 

A cég 40 éve gondozza és neveli az Agave Americana fajhoz tartozó hatalmas kaktuszt, hogy a nagyközönség szemtanúja lehessen egy ilyen ritkaságnak Magyarországon is. A növény május végén kezdett egy hosszú szárat növeszteni, hogy azon hozza a virágait.

A Borsod megyei online lap, a Boon.hu azt írja, a "miskolci agávé" május elején kezdte növeszteni az azóta 7-8 méteresre megnövő szárát. A szár növekedése is látványos volt, naponta akár 10-15 centiméterrel is gyarapodott, mára viszont már a felső ágak is kifejlődtek és a bimbók is növekedtek az ágakon. Ezeken fogja nemsokára kibontani a káprázatos bugavirágzatot. Maga a virágzás két hétig tart és egyedülálló látványt jelent majd.

Az agávé sarjként került a cég tulajdonába 40 évvel ezelőtt, amit azóta gondoznak, nevelnek. A növény a virágzás után azonnal el fog pusztulni, mert minden energiáját a virágzásra fordítja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Mosómedvék törtek be egy bankba Kaliforniában

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban

Elrendelték a neonáci Arany Hajnal elítélt tagjainak letartóztatását Görögországban