szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyes magyarországi régiókban minden negyedik háztartás internet nélküli.

Bár folyamatosan nő a magyar háztartások internetellátottsága, ez uniós összehasonlításban még mindig alacsonynak számít – írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország 2016 című kötete alapján. Míg 2010-ben még csupán a hazai háztartások 58 százalékának volt internet-hozzáférése, 2016-ban azonban már 79 százalékának. Ennél jobb a helyzet Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is, csupán Romániában alacsonyabb az internetellátottság a magyarországinál.

Az országon belül viszont hatalmasak a különbségek: 2016-ban míg Közép-Magyarországon a háztartások 86, a Nyugat-Dunántúlon 83 és a Közép-Dunántúlon 81 százalékában van internet, addig a Dél-Dunántúlon ez a szám 77 százalék, Észak-Magyarországon 74, az Észak- és a Dél-Alföldön pedig mindössze 72, ami azt jelenti, hogy ezeken a területeken minden negyedik háztartás internet nélküli.

A 2016-os adatok szerint a magyarok 81 százaléka használta már az internetet élete során, vagyis a magyarok közel ötöde még soha nem internetezett. Napi rendszerességgel 71 százalék böngészik a neten.

A legnagyobb elmaradás az időseknél mutatható ki, a 65–74 évesek korcsoportjában van jelentősebb elmaradásunk az uniós átlaghoz képest.

Az is kiderült, hogy a legszegényebbek körében szintén nagyobb az elmaradás: a legalacsonyabb jövedelmi negyedhez tartozó háztartásoknak csak a 41 százalékukban van internet, míg a legfelső jövedelmi negyedben 95 százalék ez a szám.

Mindemellett Magyarországon az emberek 61 százaléka használta a mobiltelefonját internetezésre is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!