szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mark Zuckberberg szerint aki kritizálja a mesterséges intelligenciát, az a jövőt kritizálja. Elon Musk nem hagyta annyiban a dolgot.

Az elmúlt években a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatban két különböző (vélemény)pólus alakult ki. Az egyik oldalról ott vannak azok, akik szerint az MI óriási lehetőség az emberiség számára, hiszen olyan dolgokban segíthet bennünket előre, mint a különböző betegségek elleni gyógyszer fejlesztése, vagy épp az önvezető autók tökéletesítése. Ilyen például Mark Zuckerberg.

A másik oldalról ott vannak azok, akik egyfajta apokalipszis eljövetelét látják a mesterséges intelligenciában, ami előbb-utóbb, de átveszi az uralmat az embertől. Ilyen például Stephen Hawking vagy épp Elon Musk.

A napokban az utóbbival "szólalkozott" össze Zuckerberg. A Facebook-vezér élő videóban szólt be azoknak, akik a világvége eljövetelét a mesterséges intelligencia fejlődésével kötik össze – szúrta ki a Mashable. Szerinte akik ilyet állítanak, egész egyszerűen felelőtlenül teszik ezt. A mondatai nem kerülték el Elon Musk figyelmét, aki szerint Zuckerbergnek egyszerűen "korlátozottak" a témával kapcsolatos ismeretei.

Zuckerberg úgy nyilatkozott, egyszerűen nem érti azokat, akik ennyire negatív képet festenek a mesterséges intelligenciáról. A Facebook-vezér szerint ezzel olyan dolgok ellen emelnek szót, mint a biztonságosabb autók, vagy épp betegségek legyőzése.

A vita mindenesetre érdekes, és egyébként is felvet bizonyos kérdéseket. Például azt, hogy a mesterséges intelligenciától való félelmünket mennyire befolyásolják a sci-fik, és mennyire beszélhetünk valós veszélyről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!