szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adattárolási világrekordról számolhattak be az IBM kutatói: 330 millió könyvnek megfelelő információmennyiséget helyeztek el egyetlen kis cartridge-on.

Mindössze 2 MB-nyi adatot tárolt az IBM első félcolos mágnesszalagos tárolója, ennek az adatnak az ismeretében igazán lenyűgöző a pár évtizeddel később felállított mostani eredmény (ami 2006 óta immár az ötödik világrekord).

©

Az IBM kutatói – számolt be a The Verge – 330 terabájtnyi tömörítetlen adatot helyeztek el egy kis tenyérnyi nagyságú cartridge-on. Ez az adatmennyiség szerintük 330 millió könyvével egyenértékű. Az ehhez szükséges adatsűrűség (201 gigabit négyzetcolonként) 20-szorosa annak, amit a mai kereskedelmi forgalomban lévő szalagos egységek kínálnak. Ennek elérésére több új technológiát is kifejlesztett az IBM, s ebben több éven keresztül együttműködtek a Sonyval, akinek egyébként a szalagos tárolás alapjainak a kidolgozását köszönhetjük.

Bár a szalagos tárolókat elsősorban a videók archiválásához és háttérmentésekhez használják, egyre nagyobb a jelentőségük a felhőtárolásban is, különösen a terabájtnyi információ tárolásának kedvező költsége miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Eltávolítják a lengyel ombudsmant

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken

Felhős, de csapadékmentes idő várható pénteken