szerző:
Papós Tamás

A várakozásoknak megfelelően az Oreo nevet kapta az eddig csak O néven emlegetett legújabb, nyolcpontnullás Android-verzió. Az operációs rendszer több fronton is javítja a mobilok és tabletek képességeit, ahogy a felhasználói élményt is. A legtöbb androidosnak persze még sokat kell várnia, hogy élvezze ezeket az előnyöket.

Ahogy sejteni lehetett, az Oreo nevet kapta a legújabb Android. Az eddig csak Android O vagy 8.0 néven emlegetett, a Google saját telefonjain, vagyis a Pixelen, a Nexus 5X-en és 6P-n debütáló, majd a Pixelc C-re és a Nexus Playerre is érkező operációs rendszert a teljes napfogyatkozásra időzítve jelentették be. Pont az alábbi videó fájlneve buktatta le korábban az újabb „édességet”.

Korábban már összeszedtük, hogy mi minden miatt lesz jó az új operációs rendszer, az androidos mobilokon és tableteken az Oreo hosszabb üzemidőt, átláthatóbb értesítéseket, az alábbi fotón is látható kép a képben megoldást, új ikonokat, minőségibb zenehallgatást és színesebb kijelzőt ígér, illetve az is kiderült, hogy részletesebb információkat ad majd a készülék akkumulátorának merüléséről.

A Google hivatalos közleményéből kiderül, hogy az Android Oreo minden eddiginél nagyobb biztonságot is kínál, és a készülékek működését is gyorsabbá teszi. Az értesítésekről az is kiderült, hogy azokat az alkalmazások ikonjainál apró pontok is jelzik majd. Az Autofill funkcióval a megjegyzett bejelentkezési adatok is gyorsítják a mobilok használatát.

Ezen felül a „Beállítások” menüpontot is újragondolták, a Google ígérete szerint sokkal átláthatóbb lesz az Android világába újonnan érkezők számára, és persze az eddig is/korábban Androidot használók is könnyebben eligazodnak majd rajta. Többek között azt is könnyebben kezelhetik majd az új operációs rendszerben, hogy melyik alkalmazásnak mit engedélyeznek a háttérben. És persze új szmájlik is érkeznek az Oreóval.

©

Az Android 1.5 kapott először édes becenevet, a 2009-es CupCake után minden egyes új verzió valamilyen édesség nevét kapta. Sokan várták az Android Oreo érkezését, de az androidos világ töredezettsége miatt többségüknek még jó sokáig türelmesnek kell lenni, erre a tavaly bejelentett Android 7.0 Nougat (is) bizonyíték, amely még mindig csak az androidos mobilok 14 százalékán fut.

Az Android Oreónak egyébként lesz egy könnyített verziója is az olcsó, kis teljesítményű telefonokra.

Ha máskor is tudni szeretne az Android újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket

Francia kisrepülő miatt riasztották a Gripeneket

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók