szerző:
Papós Tamás

A mesterséges intelligencia és a robotika 116 elismert szakértője nyílt levélben fogalmazta meg az ENSZ felé, hogy tárgyalásaik remélhetőleg a gyilkos robotok betiltásával végződik.

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Mustafa Suleyman, a Google tulajdonában lévő, mesterséges intelligenciával foglalkozó Deep Mind alapítója, és a téma további 114 nemzetközileg elismert szakértője nyílt levelet írt az ENSZ-nek, amelyben azt kérik: tiltsák be az autonóm fegyvereket.

Először is örömüket fejezték ki, hiszen az ENSZ nemrégiben határozott arról, hogy a témában szakértői csoportot alakít, amely hivatalos egyeztetéseket kezd az olyan halálosan veszélyes eszközökről, mint például a fegyverekkel ellátott drónok és önvezető tankok.

A nyílt levél időzítése nem véletlen: az ENSZ korábbi határozata szerint ma kellett volna először összeülnie a szakértői bizottságnak, de ezt novemberre halasztották – derítette ki a Fortune. A nyílt levél komoly nyomást helyezhet ez ügyben az ENSZ-re, akár fel is gyorsíthatja a megbeszéléseket, hiszen 26 országból 116 olyan szakértő írta alá a levelet, akik több milliárd dolláros vállalatok képviselői is egyben.

Levelükben kiemelik, hogy

a gyilkos robotok terroristák eszközei lehetnek ártatlan emberek sokasága ellen, és meg is hackelhetik ezeket a fegyvereket, hogy az eredeti katonai tervtől eltérő célra használják fel őket.

Stephen Hawking is kifejtette már korábban, hogy az ilyen robotok motorja, a mesterséges intelligencia gyors fejlődése veszélyes lehet. Egészen konkrétan azt fejtegette, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti.

Ezt megelőzően Elon Musk éppen ezzel kapcsolatban vázolt fel egy "menekülési utat": meg kell tanulunk valahogy közvetlen kommunikációba lépni a gépekkel, vagy azt kockáztatjuk, hogy amikor már elég fejlettek lesznek, irreleváns tényezővé válik számukra az emberiség. Elon Musk szerint ha nem leszünk készen, a robotok úgy törölhetik el az emberiséget, mint valami ócska spamet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!