szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felháborodást keltett a felhasználók körében a hír, miszerint az egyik legnépszerűbb időjárás app adatokat továbbít róluk. A múlt héten frissítették az alkalmazást, de úgy tűnik, továbbra sem áll le a kémkedéssel.

A múlt héten mi is beszámoltunk arról a meglepő hírről, hogy a már sok milliószor letöltött iOS-es AccuWeather app miként gyűjt adatokat a felhasználókról. Érthető a felháborodás, ami az értesülést kísérte, kénytelen is volt a fejlesztő nagy nehezen elnézést kérni, majd gyorsan frissíteni is az appot.

Azonban a dolog nem oldódott meg teljesen, ugyanis – írja a ZDNet saját tapasztalataira hivatkozva – az alkalmazás továbbra is elküldi a pontos helymeghatározási adatokat egy harmadik hirdető félnek a felhasználók beleegyezése nélkül. Ezeket az adatokat fel lehet használni arra, hogy pontosan meghatározzák a felhasználó helyét, akár még egy épületen belül is.

Érdemes óvatosnak lenni vele
©

Az adatokat a Nexage által üzemeltetett szerverekre küldik, ez a cég maga sem tagadja, hogy a helyi adatokat arra fogják használni, hogy a felhasználók a legjobb minőségű reklámokat kapják. Azonban a frissített AccuWeatherben sehol sem szerepel, hogy a felhasználók helyzetének adatait reklámozási célra használnák.

Kapva kaptak az alkalmon a rivális Dark Sky időjárás app fejlesztői, akik egy blogbejegyzésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a felhasználók GPS-adatainak továbbadása pénzszerzési célból sokkal elterjedtebb annál, mint ahogy hisszük. Kifejtették, hogy ők soha nem osztanának meg ilyen adatokat, de be is mutattak olyan képernyőmentéseket e-mailekről, amelyekben kifejezetten ilyen célból keresték meg őket cégek, és ahogy állítják, hetente vannak ilyen megkeresések. Ezek a vállalatok – írja Adam Grossman, az app társszerzője a blogbejegyzésben – ugyan állítják, hogy az általuk gyűjtött helyadatok anonimek, de ez nem igaz.

Az AccuWeather egyelőre nem reagált az újabb hírekre.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

Szárnyalnak a Samsung telefonjai, hat éve nem mentek ilyen jól

Szárnyalnak a Samsung telefonjai, hat éve nem mentek ilyen jól