szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Egy kalandvágyó, technológiát tanuló fiatal úgy gondolta: létrehoz egy régi Polaroidot, ami nem fényképeket, hanem GIF-eket nyomtat ki. És sikerült neki, mutatjuk.

Az Imguron bámulatos és részletes leírást tett közzé az egyetemen technológiai ismereteket tanuló Abhishek Singh, méghozzá arról, hogyan forradalmasította a Polaroidot.

A fényképek azonnali nyomtatásáról híres gépek egyik ikonikus modelljét, a OneStepet vette alapul, a cél pedig az volt, hogy mozgóképeket nyomtasson, egész pontosan GIF-eket. És össze is jött, a gép neve pedig “InstaGif NextStep” lett.

©

Természetesen nem arról van szó, hogy tudományos szenzációként papírra nyomtat GIF-eket a gép. Egy kazetta helyezhető a Polaroid-másolatba, amelyben egy 3000 forintos számítógép, a Raspberry Pi Zero W lapul. A GitHubon teljes leírás van arról, milyen kódokat kell felhasználni, hogy a képernyővel ellátott kis kazetta a felvett videókat GIF-fé varázsolja, majd azt egyből meg is jelenítse.

A kazetta – a fényképek mintájára – a rögzítés után előbukkan a Polaroidból, és már lehet is nézni a mozgóképet. A felvétel ugyanúgy történik, mintha mobillal készítenénk GIF-et. Egyszerre persze csak egy animációt tud megjeleníteni, ami vagy törlődik, vagy az újabb elkészítése előtt USB-n keresztül le kell menteni egy másik eszközre.

A gép alapját egyébként 3D-nyomtatással készítették, és érdekes módon a Polaroid mostanság pont ebben a technológiában utazik.

A Mashable-nek nyilatkozó fejlesztő azért vágott ebbe a projektbe, mert izgalmasnak tűnt, hiszen a kódolástól kezdve a dizájnkészítésen és a 3D-nyomtatáson át egészen a fizikáig minden területben otthon kellett lennie, hogy egymaga elkészítse.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A fotógép, ami rögtön kinyomtatja a képet: újra divatba jönnek a Polaroidok

A napjainkban készülő fotóknak már több mint 80 százaléka okostelefon eredetű, így joggal gondolhatjuk, hogy a hagyományos fényképezőgépek ideje lejárt, pláne azoké a jó öreg készülékeké, melyek rögtön papírra vetik fotós alkotásainkat. Ezt cáfolandó a németországi Photokina kiállításon szinte lépten nyomon ez utóbbihoz hasonló termékekbe botlottunk.

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Napi egy pohár alkohol is növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, de előnye is van

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Magyarországon az 500 lóerős új elektromos Audi

Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni

Dr. Szakmány Tamás: Aki elutasítja az oltást, a tükörben egy gyilkost fog látni