szerző:
Papós Tamás

A hasnyálmirigyrákot nagyon kevesen élik túl, ugyanis a tünetei döntő többségben csak előrehaladott állapotban jelentkeznek. Egy szemvizsgáló alkalmazás viszont hamarabb szúrhatja ki az egyik fő tünetet, és ezzel növelheti az esélyt a túlélésre.

A hasnyálmirigyrák az egyik olyan daganatos megbetegedés, amelyet rendszerint csak későn vesznek észre, ezt a statisztikák is igazolják: az elmúlt öt évben csak a betegek kilenc százalékát tudták meggyógyítani. Sok módszerrel próbálnak tenni az ellen, hogy ne csak a betegség előrehaladott stádiumában vegyék észre, és a Washington Egyetem szakemberei szerint megvan az olcsó és egyszerű megoldás: egy mobil alkalmazás.

A BiliScreen alkalmazás a bilirubin, vagyis epefesték szintjét méri fel, de nem a vérben. A vérvételnél ugyanis sokkal egyszerűbb és olcsóbb a szemfehérjét vizsgálni, és erre elég az app, illetve egy papírból készült szemüveg is, ami különböző színekkel kalibrálja az alkalmazást.

©

Az app a szemfehérje sárgulását figyeli, ami a hasnyálmirigyrák korai stádiumában szinte észrevehetetlen szintű, de a bilirubin-szint növekedésével elindul a sárgulás. Amikor szabad szemmel látható a sárgulás, akkor már késő, a hasnyálmirigyrák előrehaladott stádiumban van.

Az app rögtön jelez, ha minimális sárgulást észlel, ami egyébként a májgyulladás jele is lehet. Az alkalmazáshoz egyébként fejlesztettek egy VR-szemüveghez hasonlító szemüveget, amelyben el lehet helyezni a telefont, hogy kiszűrjék a külső fényeket, így még pontosabb legyen az alkalmazás vizsgálata.

A washingtoni szakemberek a szeptemberi Ubicomp 2017 konferencián mutatják be nagyközönség előtt az alkalmazást.

A hasnyálmirigyrák kimutatásával kapcsolatban évekkel ezelőtt volt már egy nagyszerű felfedezés, amit egy 15 éves fiúnak köszönhet az orvostudomány.

Ha értesülni szeretne, amikor letölthetővé válik az új alkalmazás, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!