szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

A hasnyálmirigyrákot nagyon kevesen élik túl, ugyanis a tünetei döntő többségben csak előrehaladott állapotban jelentkeznek. Egy szemvizsgáló alkalmazás viszont hamarabb szúrhatja ki az egyik fő tünetet, és ezzel növelheti az esélyt a túlélésre.

A hasnyálmirigyrák az egyik olyan daganatos megbetegedés, amelyet rendszerint csak későn vesznek észre, ezt a statisztikák is igazolják: az elmúlt öt évben csak a betegek kilenc százalékát tudták meggyógyítani. Sok módszerrel próbálnak tenni az ellen, hogy ne csak a betegség előrehaladott stádiumában vegyék észre, és a Washington Egyetem szakemberei szerint megvan az olcsó és egyszerű megoldás: egy mobil alkalmazás.

A BiliScreen alkalmazás a bilirubin, vagyis epefesték szintjét méri fel, de nem a vérben. A vérvételnél ugyanis sokkal egyszerűbb és olcsóbb a szemfehérjét vizsgálni, és erre elég az app, illetve egy papírból készült szemüveg is, ami különböző színekkel kalibrálja az alkalmazást.

©

Az app a szemfehérje sárgulását figyeli, ami a hasnyálmirigyrák korai stádiumában szinte észrevehetetlen szintű, de a bilirubin-szint növekedésével elindul a sárgulás. Amikor szabad szemmel látható a sárgulás, akkor már késő, a hasnyálmirigyrák előrehaladott stádiumban van.

Az app rögtön jelez, ha minimális sárgulást észlel, ami egyébként a májgyulladás jele is lehet. Az alkalmazáshoz egyébként fejlesztettek egy VR-szemüveghez hasonlító szemüveget, amelyben el lehet helyezni a telefont, hogy kiszűrjék a külső fényeket, így még pontosabb legyen az alkalmazás vizsgálata.

A washingtoni szakemberek a szeptemberi Ubicomp 2017 konferencián mutatják be nagyközönség előtt az alkalmazást.

A hasnyálmirigyrák kimutatásával kapcsolatban évekkel ezelőtt volt már egy nagyszerű felfedezés, amit egy 15 éves fiúnak köszönhet az orvostudomány.

Ha értesülni szeretne, amikor letölthetővé válik az új alkalmazás, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált

Amerikába is elviszik az Eurovíziós Dalfesztivált

Kiszivárgott közel 1000 vállalati VPN-szerver adata, köztük rengeteg jelszó

Kiszivárgott közel 1000 vállalati VPN-szerver adata, köztük rengeteg jelszó

Winkler Róbert: Fel kéne mondanom, de a csicskasorsot választottam

Winkler Róbert: Fel kéne mondanom, de a csicskasorsot választottam