szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kamerafüggetlen gesztuskövető póló mutatkozott be az IFA-n és egyidőben vált rendelhetővé a Kickstarteren: vezérlőeszközzé alakítja viselője testét.

Találóan e-skinnek (e-bőrnek) nevezték el fejlesztői azt a különleges hosszú ujjú trikót, amelyik az emberi test mozgását viszi át a virtuális-, a kiterjesztett- és a mixelt valóságba. A berlini IFA-n és a Kickstarteren is bemutatkozó vezeték nélküli ruházat anyagába beépítették az érzékelőket és a hozzájuk kapcsolódó elektronikát.

©

14 szenzort helyeztek el benne, olyan, a mozgás szempontjából fontos részekre, mint a váll, a mellkas, a könyökök, a csuklók, ezek az érzékelők fordítják le a trikót viselő mozdulatait, anélkül, hogy ehhez kamerát kellene használni. A trikó kényelmes, az érzékelők elektromosan szigeteltek, így nincs gond, ha megizzadna a felhasználó, sőt a ruhadarab nyugodtan kimosható gépben is.

Az e-skin mögött álló Xenoma még a múlt hónapban indította el a Kickstarter-kampányt is, és sikerült is összegyűjteni a célul kitűzött 50 ezer dollárt. A korai támogatók 479 dollárért, azaz körülbelül 123 ezer forintért kaphatják meg a különleges trikót, valamikor decemberben. A játékon kívül az e-skin testedzésekhez is remekül használható, sőt a fejlesztői programozásától függően sokféle alkalmazás elképzelhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!