Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Várhatóan sem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), sem az X-men atyja nem fog elhatárolódni az Apple új telefonjától. Pedig mindketten megtehetnék.

Kedden mutatta be az Apple új iPhone-jait, melyek közül a legérdekesebb – sőt: talán az egyetlen érdekes – az iPhone X. Amit nagyon szeretnénk „ájfon iksz”-ként használni – és valószínűleg sokszor úgy is fogjuk –, de nem így kell. Ahogy a bemutatón is elhangzott: a helyes kiejtés az „ájfon ten”, azaz iPhone 10, tehát tizes iPhone.

Ha már itt tartunk, néhány szót szentelnénk is annak a kissé idétlen versenynek, amit a telefongyártók a nevezéktan terén űznek. Amikor a Samsung bemutatta az ígéretes, végül rossz emlékeket kialakító Galaxy Note7-est, akkor úgy szólt az iparági pletyka, hogy azért nem a soron következő Note6 nevet adták neki, mert addigra az S-szériájuk már az S7-nél tartott, és nem akarták, hogy a felhasználók azt gondolják a kisebb szám miatt, hogy a Note6 elavultabb modell, mint az S7. (Persze aki csupán egy ilyen gondolat alapján dönt a telefonvásárlásról... No, mindegy is.)

©

Az iPhone-ok esetében már bonyolultabb a helyzet. Korábban szóba jött – és ez lett volna talán az egyik leglogikusabb forgatókönyv –, hogy a tavalyi iPhone 7 után az idei alapverziót a megszokott menetrend szerint 7s-nek fogják hívni, és erre jön majd a csúcskiadás, a jubileumi iPhone 8. Aztán felmerült az is, hogy a jubileumi kiadás neve iPhone Edition lesz – így, számozás nélkül is jelezvén a különlegességét.

Végül X lett belőle, tízes. Ami azért részben érthető, mert bár nem ez a tizedik modell, de Steve Jobs mégiscsak tíz éve mutatta be az első iPhone-t, méltó emlék ez így. Ugyanakkor viszont teljesen érthetetlen, ha ezen számozós logika mentén haladtak, hogy mégis hogyan lett az idei alapverzióból 7s helyett 8 – hova tűnt akkor a 7s? Vajon az s jelzésű modellek ezután elmaradnak, és minden évben egy új szám következik? És mi lesz jövőre, 9-től folytatják vagy 11-től? Vagy ha kicsit stilizálni akarnak, akkor iPhone II (mint 11) következik?

Ha érdeklik az új telefonok, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Meghosszabbítják a lezárást Ausztriában, kötelező az FFP2 maszk

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron

Kisiklott és részben az oldalára dőlt egy tehervonat Murakeresztúron