szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meghalt Nan Zsen-tung asztronómus, akit a világ legnagyobb, tavaly átadott egytányéros rádiótávcsövének "atyjaként" tiszteltek.

A világ legnagyobb egytányéros rádiótávcsöve, az 500 méter átmérőjű Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST), amely távoli csillagok, galaxisok és esetleges földönkívüli civilizációk jeleit kutatja, 2016 szeptemberében kezdte meg működését. Nan Zsen-tung 1994-től irányította vezető tudósként a projektet, és a munkában részt vevők magjához tartozó szakemberek többsége az ő tanítványa volt.

Zsen-tung betegségét még a FAST hivatalos átadása előtt diagnosztizálták, de ő állapota ellenére folytatta munkát. Kollégái szerint a tudós szelleme kedvenc mondását tükrözte: "ne elégedj meg az átlagossággal". A Kínai Tudományos Akadémia Nemzeti Csillagászati Megfigyelőközpontjának közleménye szerint Zsen-tung 72 évesen tüdőrák következtében halt meg péntek éjszaka.

©

A 30 futballpálya-méretű, 4450 panelből összeszerelt teleszkóp a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, egy Pingtang megyei karsztvölgyben épült fel 1,2 milliárd jüanból (51,2 milliárd forintból). A beruházás 2011-ben kezdődött, 17 évvel azután, hogy kínai csillagászok a létrehozását javasolták. Az építésről itt talál néhány képet – impozáns darab.

Méreteit és teljesítményét tekintve a FAST felülmúlja az addigi legnagyobb, 305 méter átmérőjű parabolatükörrel rendelkező Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium rádiótávcsövét.

A FAST egyik feladata, hogy befogja a földönkívüliektől származó esetleges rádiójeleket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!