szerző:
hvg.hu

Eddig csak a YouTube asztali böngészős változatában lehetett variálni a videók lejátszási sebességét, mostantól viszont ugyanezt telefonunkon is megtehetjük.

A YouTube asztali böngészős verziójában van egy olyan opció, amit kifejezetten kedvelnek a felhasználók. A beállításoknál a videók lejátszási sebességét lehet gyorsabbra vagy esetleg lassabbra állítani. Előbbire akkor lehet szükség, ha például vlogot néz valaki, de a vlogger természetes beszéde túl lassú. Vagy éppen unalmas rész van a videóban. Vagy nem érünk rá. Utóbbi pedig akkor lehet hasznos, ha egy film előzetesét szeretnénk képkockáról képkockára megnézni, hogy véletlenül se maradjunk le semmiről.

Videót viszont nemcsak számítógépen, mobilon is szívesen nézünk – ott azonban ilyen funkció nincs. Vagyis csak nem volt, a YouTube fejlesztőinek köszönhetően ugyanis mostantól már ezen a platformon is (androidosok és iPhone-t, iPadet használók egyaránt) változtatni tudunk a videók sebességén.

A YouTube egyik szoftvermérnöke, Pallavi Powale szerint azonban a dolog nem volt olyan egyszerű, mint azt első hallásra gondoljuk. A fejlesztés során ugyanis meg kellett oldani, hogy a hang a sebesség megváltozásával ne torzuljon, csak gyorsabb vagy lassabb legyen. Ez pedig mobilon sokkal nehezebb, mert a készülék erőforrása kisebb, mint egy asztali gép esetében.

©

Végül azonban sikerült, így mostantól akár mobilon is beállíthatjuk a 2x-es, vagy akár a 0,25-ös lejátszási sebességet.

Ha máskor is tudni szeretne a YouTube új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!